Header Ads

Tips Ceria Selepas Mengetahui Bekas Kekasih Sudah Berkahwin


Anda mungkin terkejut mendengar perkhabaran bekas kekasih telah berkahwin dahulu dengan orang lain. Lagipun dirinya telah menjadi sejarah dalam kehidupan kita, dan itulah perasaan kita harus harungi.

Masalahnya, tidak semua orang boleh dengan mudah untuk melupakan bekas kekasih. Ada satu perasaan pelik yang entah bagaimana datang dari tiba-tiba menyelinap di dalam hati, perasaan seperti kesedihan, kemarahan, pengabaian – semua dicampur bersama.

Jangan rasa bersalah mengenainya. Mungkin marah, sedih, atau kesal, tetapi ingat sebab apa perhubungan itu ditamatkan, setiap pihak berhak mendapat kebahagiaan.

Memetik laman lovepanky.com, jika masih berkawan selepas putus cinta, bersyukur dan berikan ucapan tahniah kepadanya. Jika sering berjumpa, kita juga boleh datang ke majlis perkahwinannya.

Ajak kawan anda, tetapi jangan bersikap sinis, apalagi mengeluarkan kata-kata dan pergerakan badan yang negatif terhadap perkahwinannya. Dengan menunjukkan tindakan yang baik dan positif, kita dan dia dapat meneruskan persahabatan dengan baik.

Kadang-kadang kita juga perlu berkongsi perasaan tentang ketidakpuasan melepaskan seseorang. Bercakap dengan kawan yang boleh dipercayai. Tetapi jika kita mempunyai hubungan yang baru, jangan menunjukkan kesedihan atau kemarahan. Katakan perasaan dengan ringkas dan mudah.

Juga penting untuk tidak cuba memantau aktiviti bekas kekasih di media sosial. Apabila perkahwinannya membuat anda rasa sakit, elakkan untuk melihat gambar perkahwinannya kerana ia akan menjadikan hidup kita lebih teruk lagi.

Dengan mengelakkan perkara-perkara yang boleh merosakkan perasaan, kita sekali lagi boleh mengawal kehidupan dengan cepat. Berusahalah untuk menerima bekas kekasih dan pasangannya pada hari bahagia mereka.
Dikuasakan oleh Blogger.