Header Ads

Kopi mengandungi banyak manfaatnya, ini 5 kelebihan kopi selain dijadikan sebagai minuman.


Jutaan orang di seluruh dunia lebih suka kopi. Sesungguhnya terdapat banyak pilihan untuk dipilih - espresso, dengan atau tanpa susu, panas, ais ... Tetapi kopi mengandungi kelebihan yang boleh diguna selain dijadikan sebagai minuman.

1. Scrub muka (Topeng muka)


Kopi mengeluarkan sel-sel kulit mati dan memberikan kesan anti-kedut kerana kandungan antioksidan mereka. Ini menjadikan kopi sebagai salah satu produk terbaik untuk kulit anda. Anda boleh menggunakan kopi pada muka anda.

2. Penyengar peti sejuk


Kopi berkesan melawan bau yang tidak menyenangkan di dalam peti sejuk sama seperti ia menghilangkan bau yang tidak baik dari tangan anda. Letakkan secawan kopi di dalam peti sejuk. Kopi akan menyerap bau yang kuat.

3. Ubat anti selulit


Anda boleh membuat rawatan anti-selulit anda sendiri dengan mencampurkan kopi dengan beberapa minyak kelapa. Sapukan ke kawasan yang terjejas dan urut selama beberapa minit. Bilas dengan air.

4. Penyengar udara.


Letakkan kopi yang kering kedalam kain nylon dan letakkan di dalam bilik. Anda boleh melakukan perkara yang sama untuk kereta atau almari anda.

5. Penggilap perabot


Kopi juga sangat berguna untuk membuatkan perabot kayu anda berkilat dan bersih.

Biarkan kopi sejuk, gunakan kain, dan gosokkan pada permukaan kayu perabot kegemaran anda. Bukan sahaja ini dapat menjadikan perabot anda berkilat, tetapi anda juga akan menghargai bau kopi yang menyegarkan di rumah anda.
Dikuasakan oleh Blogger.