Header Ads

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan duit, ini 7 orang yang berjaya mendapatkan duit dengan mudah.


99% orang akan menggangap sekeping gam tidak akan membawa apa-apa makna. Tetapi entah bagaimana, orang-orang di bawah telah berjaya mendapatkan beribu-ribu (dan kadang-kadang berjuta-juta) dolar untuk barangan yang paling rawak.

1. Aktiviti makan malam didepan kamera berharga $ 10,000


Di  Korea Selatan, orang yang makan makanan di kamera mendapat jutaan pandangan di YouTube. Video ini adalah apa yang mereka panggil, Mukbang. Selebriti Mukbang, seperti HyuneeEats misalnya (dia mempunyai lebih daripada 400,000 pengikut), memperoleh $ 10,000 sebulan dengan makan sebahagian besar makanan yang berbeza dari mi, ke burger dan sushi. 

2. Baju sejuk lama yang berharga $ 43,000


Pasangan dari U.S.A., Sean dan Rikki McEvoy, membeli baju sukan lama di kedai pakaian kedua untuk 58 sen. Mereka kemudian mengetahui bahawa sweater itu milik seorang pemain bola sepak Amerika legenda, Vince Lombardi Jr. dari zaman '50an. Pasangan tersebut berjaya menjual sweater itu dengan harga $ 43,000 pada lelongan.

3. Salad kentang yang berharga $ 55,000


Seorang yang bernama Zack "Merbahaya" Brown memutuskan untuk menggunakan platform crowdfunding, Kickstarter untuk mengumpul wang untuk memasak salad kentang. Dia hanya meminta $ 10 tetapi pengikutnya berjaya mengumpul $ 55,422 untuknya.

4. Kasut sebelah kanan milik Justin Bieber yang berharga $ 62,000


Pada konsert di Frankfurt am Main, penyanyi, Justin Bieber melambungkan salah satu kasutnya ke khalayak ramai. Lelaki bertuah yang menangkapnya itu menjualkan kasut itu di eBay di mana ia dijual seharga $ 62,000.

5. Cetakan satu pos dari Internet berharga $ 90,900.


Cetakan dari pos di Internet berkata, "Apa pun boleh menjadi seni, jawatan ini adalah seni," telah dijual di eBay sebanyak $ 90,900 hanya 36 jam selepas permulaan penawaran.

6. Gumpalan gam kering menyerupai kepala Homer Simpson berharga $ 239,000.


Seorang lelaki Inggeris, Christopher Herbert, mendapati gumpalan gam kering menyerupai ketua Homer Simpson dari The Simpsons, sebuah sitkom animasi ketika membersihkan flatnya. Dia meletakkannya untuk lelongan di eBay. Gumpalan itu akhirnya dijual dengan harga $ 239,000.

7. Piksel di laman Internet untuk $ 1,000,000.


Seorang pelajar cerdas bernama Alex Tew ingin mendapatkan wang untuk kajiannya dan membuat sebuah laman web di mana setiap piksel dijual pada satu dolar. Pesanan minimum ialah 100 piksel dan sesiapa yang membelinya boleh meletakkan iklan mereka sendiri dengan pautan ke laman web mereka. Alex akhirnya memperoleh pendapatan satu juta dolar dalam masa kurang daripada enam bulan selain menjadi terkenal di dunia.


Dikuasakan oleh Blogger.