Header Ads

Sinki senang tersumbat jika tidak dijaga, ini 5 barang yang boleh menyebabkan sinki tersumbat.


Orang sering membuang sesuatu di longkang dan tidak memikirkan akibatnya. Adakah anda tahu perkara-perkara yang tidak boleh dibuang di sana?

1. Nasi dan pasta


Pasta dan beras menyerap air dari masa ke masa dan menjadi lebih besar daripada sebelumnya. Dan ia mengambil banyak masa bagi mereka untuk larut dalam air, yang boleh menyebabkan saliran yang tersumbat.

2. Kulit telur


Orang berfikir bahawa jika anda memecahkan kepingan telur menjadi bahagian kecil, ia tidak akan terperangkap, tetapi itu tidak benar. Potongan-potongan kecil boleh berkumpul antara satu sama lain yang boleh menyebabkan pembentukan satu sekeping besar dari masa ke semasa dan membawa kepada penyumbatan.

3. Tepung


Bayangkan tepung dan air bergabung di dalam longkang dan menjadi campuran gam. Campuran ini boleh menarik sisa lain dan membentuk penyumbatan besar.

4. Ubat – ubatan


Sesetengah orang berfikir bahawa ubat larut dengan mudah di dalam air, jadi mereka membuang pil ke sinki atau longkang mereka. Sebenarnya, mereka tidak larut dalam air, mereka mencemari air.

5. Rambut


Rambut adalah salah satu sebab yang paling biasa mengapa paip tersumbat di bilik mandi. Ini benar terutamanya jika anda mempunyai rambut panjang. Apabila rambut masuk ke longkang, ia terperangkap di dalam dan membentuk bola yang bertindak sebagai jaring untuk sisa lain. Jadi, kali berikutnya anda membersihkan rambut dari sikat rambut anda, pastikan anda membuangnya ke dalam tong sampah dan  sikat rambut anda setiap kali sebelum mandi. Ini akan mengurangkan jumlah rambut di longkang.

6. Pelekat buah


Walaupun pelekat sangat kecil, anda harus membuangnya ke dalam tong sampah dan bukannya di longkang. Ianya adalah kerana mereka mempunyai gam pada mereka. Dan pelekat itu sendiri diperbuat daripada bahan yang mengambil masa yang sangat lama untuk terurai.


Dikuasakan oleh Blogger.