Header Ads

Setiap wanita mempunyai haid yang berbeza, ini 5 perbezaan warna haid yang menunjukkan tahap kesihatan wanita.Berikut adalah contoh-contoh warna haid:

1. Warna merah jambu.


Warna darah berwarna merah jambu mungkin menandakan tahap estrogen yang rendah. Jika anda seorang pelari, ini juga boleh menjadi alasan untuk darah haid anda menjadi berwarna terang, kerana terbukti bahawa bermain sukan, terutamanya berlari, boleh menyebabkan tahap estrogen menurun.

2. Berair


Berair, atau darah haid merah-merah bermakna anda kekurangan nutrient.

3. Coklat gelap


Coklat gelap atau merah gelap mungkin bermakna bahawa beberapa darah lama telah "duduk" di dalam rahim anda terlalu lama. Tiada siapa yang tahu mengapa ini berlaku, tetapi ini dianggap perkara biasa.

4. Tebal dan kelihatan seperti jem dengan gumpalan


Ini bermakna anda mungkin mempunyai progesteron rendah dan tahap estrogen tinggi. Kebanyakan masa, ia tidak bermakna apa-apa. Walau bagaimanapun, jika gumpalan saiznya besar dan terdapat banyak daripada mereka, ini mungkin bermakna anda mempunyai ketidakseimbangan hormon. Juga, fibroid di rahim anda boleh menjadi punca.

5. Merah cranberry


Darah berwarna kranberi sepanjang tempoh anda dianggap sihat. Tetapi harus diperhatikan bahawa apa yang normal untuk satu orang mungkin tidak berlaku untuk yang lain. Oleh itu, penjadualan temujanji dengan doktor secara teratur adalah idea yang baik.


Dikuasakan oleh Blogger.