Header Ads

Setiap penyakit ada ubatnya, ini 7 penyakit yang dapat dirawat menggunakan teknik perubatan tradisional cina.


Kajian mendapati 13 keadaan biasa di mana akupunktur, cupping dan moxibustion (TCM = traditional chinese medicine) dapat melegakan kesakitan dan membantu merawat penyakit bersama dengan kaedah perubatan konvensional.

1. Kebimbangan dan kemurungan.


Kemurungan dan kebimbangan adalah dua keadaan yang sering berkumpul. Akupuntur, moxibustion dan cupping membantu melegakan gejala kemurungan dan kebimbangan.

2. Kondisi pernafasan.


Kondisi pernafasan dari selsema hingga asma juga boleh dirawat dengan mudah oleh salah satu dari tiga kaedah atau kesemuanya. Pengamal TCM yang diperakui akan menilai keadaan anda sebelum melakukan apa-apa jenis rawatan.

3. Alergik


Kita semua mengalami beberapa jenis alergi sepanjang hidup kita - TCM percaya bahawa akupunktur, moxibustion dan cupping adalah cara untuk melegakan kebanyakan gejala alahan. Moxibustion, rawatan di mana mugwort dibakar pada salah satu titik, digunakan untuk merawat alahan. Ia mengembalikan aliran tenaga qi dan membantu melegakan tubuh.

4. Tekanan darah


Tekanan darah tinggi atau rendah juga boleh dirawat dengan TCM. Satu kajian mendapati bahawa akupunktur dapat menurunkan tekanan darah tinggi pesakit yang sudah menggunakan ubat antihipertensi. Ini bermakna yang digunakan bersama dengan ubat konvensional, akupunktur dapat membantu pesakit yang menderita tekanan darah tinggi.

5. Masalah pencernaan


Sembelit atau cirit birit, kembung, atau senak - semua keadaan ini boleh dirawat dengan penggunaan akupunktur dan moxibustion. Oleh kerana tenaga qi dipercayai disekat di dalam perut, akupunktur dan moxibustion pada titik tekanan tertentu akan memulihkan aliran tenaga dan membantu menghilangkan sembelit.

6. Loya


Mual atau muntah boleh dihentikan dengan menggunakan akupunktur atau moxibustion kepada titik tekanan tertentu pada tangan, perut, dan dada.

7. Penyakit kulit.


Ketuat, lepuh, jerawat, dan banyak keadaan kulit lain boleh dibebaskan dengan cupping dan akupunktur. Kuping basah (Hajimah) khususnya adalah baik untuk kes-kes ekzema dan psoriasis.


Dikuasakan oleh Blogger.