Header Ads

Sejarah mempunyai banyak fakta, ini 5 fakta menarik mengenai sejarah yang mungkin anda tidak diketahui.Berikut adalah 10 fakta menarik yang boleh membuat perbualan yang membosankan menjadi menarik.

1.Einstein hampir menjadi President


Pada tahun 1952, selepas kematian presiden Israel, Perdana Menteri negara itu menawarkan tugas itu untuk Einstein. Ahli sains sangat dialukan untuk tawaran itu tetapi memutuskan untuk menolak, dan mengatakan : "Bagi saya, persamaan matematik adalah lebih penting, kerana politik perlu untuk masa sekarang, dan persamaan adalah untuk keabadian."

2. Butang sebagai ubat untuk hidung berair


Jika anda melihat model-model klasik jaket lelaki, anda dapat melihat satu barisan butang yang hari ini hanya hiasan. Walau bagaimanapun, sebelum ini, mereka mempunyai tujuan sebenar. Napoleon Bonaparte mengarahkan bahawa satu baris butang dijahit pada lengan baju seragamnya. Dia melakukannya untuk menghentikan tentera dari mengesat hidung mereka dengan lengan mereka.

3. Buah tangerin melambatkan proses penuaan.


Satu lagi cara untuk melambatkan penuaan ialah makan tangerin. Pulpa jeruk nipis mengandungi sejumlah besar antioksidan yang membantu menghilangkan toksin dari tubuh. Mereka melindungi kulit dari cahaya UV dan mengurangkan bilangan kedutan dan bintik-bintik pigmen.

4. 7,000 orang mati setiap tahun kerana tulisan tangan doctor yang tidak boleh dibaca


Tulisan doktor yang tidak boleh dibaca membunuh lebih daripada 7,000 orang setahun. Ini juga menyebabkan kesilapan dengan ubat yang membahayakan 1.5 juta orang setiap tahun. Dan ini hanya statistik A.S. yang diberikan oleh Institut Perubatan Akademi Sains Negara (IOM).

5. Juruterbang tidak boleh mempunyai janggut atau misai.


Hanya dalam filem-filem anda boleh melihat juruterbang dengan janggut yang lebat. Sebenarnya, juruterbang tidak boleh mempunyai janggut dan misai lebih daripada 0.3 inci. Peraturan ini dicipta kerana rambut muka menghalang topeng oksigen daripada menjadi ketat pada wajah juruterbang, yang meletakkan semua orang dalam pesawat dalam bahaya.


Dikuasakan oleh Blogger.