Header Ads

Sejarah mempunyai banyak fakta-fakta tersembunyi, ini 5 fakta menarik mengenai sejarah lepas.Berikut adalah fakta yang akan membantu kita memahami sejarah dengan lebih baik dan melihatnya dari sudut pandangan yang berbeza.

1. Semut askar digunakan untuk menjahit luka.


Orang India dikenali dalam sejarah sebagai orang yang sangat bebas dan kuat. Mereka sangat kuat dan tegas sehingga mereka menjahit luka dengan bantuan semut askar. Serangga ini dengan menggunakan rahang mereka menjahit tepi luka dan tidak membenarkan ia terpisah.

2. Pendandan rambut sebagai doktor gigi.


Semasa Perang Napoleon, ramai askar kehilangan gigi mereka. Pendandan rambut mula membuat rahang tiruan menggunakan gigi tentera yang mati. Mereka namakan "gigi Waterloo" dan kerana tidak ada doktor gigi lagi, semua kerja itu dilakukan oleh tukang gunting rambut.

3. Kubis masam dalam wain adalah makanan untuk hamba di China.


Kubis masam datang dari China. Qin Shi Huangdi, maharaja pertama China, memberi perintah untuk menyerap kubis dalam wain dan memberi makan kepada hamba-hamba yang bekerja di Tembok Besar China. Diyakini bahawa hidangan tertentu ini meningkatkan stamina.

4. Peguam diharamkan


Dalam Principality of Andorra, peguam diharamkan. Menurut ahli undang-undang, "penampilan pengacara yang cerdas, yang boleh menjadikan hitam kepada putih, dilharamkan dalam mahkhamah kami."

5. Pemecah rekod suhu badan


Suhu badan tertinggi yang pernah direkodkan berlaku pada tahun 1980. Seorang penduduk Atlanta - Willie Jones - memasuki klinik dengan suhu badan 115.7 darjah! Nasib baik, selepas 24 hari dia dibebaskan.


Dikuasakan oleh Blogger.