Header Ads

Sejarah adalah menarik untuk dibaca dan dikaji, ini 5 barang tinggalan lama yang menarik untuk dilihat.Berikut adalah fakta sejarah yang membuatkan kita dapat lihat cara kehidupan di zaman dahulu.

1. Menghapuskan alcohol.


Larangan penjualan, pembuatan, dan pengedaran alkohol di Amerika Syarikat bermula pada tahun 1920 dan bertahan sehingga tahun 1933.

2. Kemenangan selepas kematian.


Kematian sendiri tidak menghalang wira negara Sepanyol, El Cid, dari memenangi pertempuran terakhirnya dengan Moors.

3. Monumen kasut but kiri


Di taman sejarah negara Saratoga di Amerika Syarikat, ada sebuah monumen untuk menghormati kaki kiri yang cedera oleh Major-General Benedict Arnold, seorang peserta dalam Perang Kemerdekaan.

4. Perbicaraan haiwan


Pada Zaman Pertengahan, bukan hanya orang yang dibawa ke mahkamah, tetapi juga haiwan. Selalunya haiwan domestik yang terbabit: kucing dituduh mempunyai sihir, serta lembu, ayam (khususnya, ayam yang membawa telur), dan babi.

5. Kematian demi kecantikan


Countess cantik yang anda lihat dalam potret ini adalah Maria Coventry dan dia tersenarai dalam sejarah sebagai "mangsa solekan," yang telah mati pada 30 September 1760 pada usia 27 tahun dari keracunan plumbum. Tetapi insiden ini tidak menghalang wanita dalam mengejar fesyen dan daya tarikan mereka.

Dikuasakan oleh Blogger.