Header Ads

Psikologi mengatakan bahawa warna baju sesorang dapat mencerminkan keperibadian diri, ini 11 warna pakaian tersebut.

Image result for elie saab

Menurut stylist dan pengarang buku, Color Your Style oleh David Zyla, "Walaupun almari pakaian anda dipenuhi dengan pakaian dari pelbagai warna, selalu akan ada warna yang anda selalu pakai kerana anda merasa lebih selesa dan yakin dengannya. Ia adalah warna yang sangat mencerminkan diri anda. "

1. Hitam

Orang yang lebih suka memakai pakaian hitam adalah bercita-cita tinggi, dan sensitif. Mereka emosional dan mudah dendam, walaupun mereka sering cuba menyembunyikannya. 

2. Coklat

Orang yang suka memakai warna coklat agak konservatif, menghormati orang tua mereka dan sentiasa mencari keamanan, kestabilan, dan kekuatan dalam segala hal. Seorang gadis dalam pakaian perang atau seorang lelaki dalam jaket coklat memberikan gambaran orang yang boleh dipercayai, bijak dan rasional.

3. Biru

Warna biru pakaian sering dipilih oleh orang yang baik, sopan dan pemalu. Seperti yang dikatakan oleh psikologi, orang yang suka memakai pakaian berwarna biru akan menjadi ibu bapa yang baik atau seorang pekerja yang rajin. Ketenangan dan ketegangan adalah dua daripada kualiti yang paling biasa dijumpai oleh orang jenis ini.

4. Hijau

Mereka yang memilih hijau memimpin kehidupan masyarakat yang aktif, mereka sentiasa hidup di kawasan yang baik dan mereka stabil secara kewangan. Mereka juga , baik dan mempunyai hati yang lembut.

5. Ungu

Menurut pakar, orang yang memakai pakaian bewarna ungu adalah emosi dan sensitif. Mereka adalah seorang yang bersemangat dan suka mistik. Orang-orang ini juga tidak dapat diramalkan dan berurusan dengan mereka boleh menjadi mudah dan sukar pada masa yang sama.

6. Merah

Sikap mereka yang sering memakai merah adalah ceria, mudah dendam dan sedikit mementingkan diri sendiri.

7. Kuning

Pakar mengatakan bahawa warna kuning dalam pakaian sering digunakan oleh orang aktif, dan kreatif. Mereka adalah pengembara, bersedia untuk meneroka dan menakluk.

8. Putih

Putih adalah simbol kebebasan, kesucian, tidak bersalah, dan kesederhanaan. Itulah sebabnya ramai orang membuat keputusan untuk membeli sesuatu yang putih apabila mereka memulakan sesuatu yang baru dalam hidup mereka.

9. Merah jambu

Merah jambu adalah warna yang digemari oleh gadis dan ianya dapat dilihat di dalam almari pakaian anak-anak atau di boneka Barbie. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang lebih dewasa, mereka memilih warna yang lebih lembut kerana ia melambangkan kewanitaan.

10. Oren

Oren sentiasa memberi suasana yang menyenangkan, selain menjadi warna yang hangat dan oportunistik. Ia juga ceria, kreatif dan menarik.

11. Kelabu

Kelabu dan warnanya adalah simbol ketenangan, kepekaan, dan kematangan. Ramai lelaki pertengahan umur memakai pakaian kelabu, manakala wanita usia tua memakai pakaian kelabu.


Dikuasakan oleh Blogger.