Header Ads

Kebersihan adalah penting dalam kehidupan seharian, ini 6 tabiat yang kita anggap bersih tetapi sebenarnya tidak.Berikut adalah beberapa tabiat yang kelihatan tidak mengancam kesihatan kita tetapi mereka sebenarnya sangat tidak bersih dari sudut pandangan saintifik dan ini telah terbukti dalam penyelidikan.

1. Rendam pinggan mangkuk didalam sinki.


Sinki adalah persekitaran yang sempurna untuk bakteria: di sana anda boleh menemui salmonella, bacillus atau staphylococcus. Untuk mengelakkan gangguan perut dan usus, perlu mencuci sinki bukan sahaja selepas mencuci pinggan tetapi juga selepas menyentuh makanan seperti ikan, daging mentah, produk susu, dan sayur-sayuran.

2. Membasuh tangan menggunakan air panas.


Sesetengah penyelidik mengatakan bahawa suhu air tidak mempengaruhi pembunuhan kuman. Masa yang digunakan untuk mencuci tangan lebih penting dalam kes ini: dalam 5 saat anda tidak akan membersihkan apa-apa tetapi dalam masa 30 saat anda boleh membunuh semua bakteria di tangan anda.

3. Bersenam menggunakan mekap.


Kadang-kadang kita tergesa-gesa dari pejabat ke gym dan kita berfikir bahawa menghabiskan masa untuk membuang mekap  adalah sia-sia kerana kita akan mandi selepas bersenam. Walau bagaimanapun, semasa latihan, kulit kita perlu bernafas dan membersihkan dirinya. Jika anda memakai mekap, ia boleh menyumbat liang-liang. Akibatnya, anda mungkin terdedah kepada masalah kulit. Buang mekap anda sebelum senaman.

4. Menggunakan pengering tangan


Hakikat bahawa kita tidak menyentuh pengering dengan tangan kita hanyalah ilusi kebersihan. Malah, pengering elektrik cukup tidak bersih: mereka menangkap banyak bakteria dan menyebarkannya dengan aliran udara dan mereka mungkin masuk ke dalam paru-paru, kulit, atau badan. Tuala kertas lebih cekap dan lebih bersih daripada pengering tangan elektrik.

5. Menggunakan beg untuk mengisi makanan lebih dari sekali.


Satu beg yang digunakan lebih daripada sekali mempunyai banyak kuman di dalamnya pada 99.9% masa. Jika anda membeli daging mentah dalam beg (walaupun ia dibungkus), kemungkinan bakteria akan menyebar ke produk lain, terutama buah-buahan dan sayuran. Penyelesaiannya ialah menggunakan beg boleh guna atau beg tote yang perlu dibasuh setiap kali.

6. Memotong ikan dan sayur menggunakan papan potong yang sama.


Dr. Charles Gerba, seorang ahli mikrobiologi, mendakwa bahawa papan pemotong mengandungi 200 kali lebih banyak bakteria daripada tempat duduk tandas, itulah sebabnya ia tidak selamat untuk memotong salad di atasnya. Selepas memotong daging mentah, papan tercemar dengan salmonella dan campylobacter - dua sebab keracunan makanan yang paling baik. Penyelesaiannya ialah menggunakan 2 papan pemotong yang berbeza untuk daging dan sayuran.
Dikuasakan oleh Blogger.