Header Ads

Kasut akan cepat rosak jika tidak dijaga, ini 8 cara mudah untuk menjaga kasut anda.


Kita tidak kisah untuk membayar kasut dengan harga yang mahal asalkan ianya dapat bertahan dengan lebih lama. Nasib baik ada tips yang berkesan untuk membuatkan kasut kelihatan seperti baru.

1. Menggunakan lilin


Mahu kasut kain anda menjadi kalis air? Ambil beberapa lilin atau lilin parafin dan gosokkannya di atas kasut - ia akan menghalang mana-mana air daripada melaluinya.

2. Membesarkan kasut


Adakah kasut  yang anda beli terlalu ketat? Ambil secawan air dalam beg ziplock, letakkan di dalam kasut dan letakkan kasut di dalam peti sejuk - air akan menjadi ais dan tolak sisi kasut. Biarkan mereka semalaman dan mereka akan bersedia untuk dipakai pada waktu pagi.

3. Membersihkan kasut kain.


Sekiranya kasut anda bewarna lebih cerah, mereka boleh berubah menjadi kelabu dan kotor dengan cepat. Ambil berus gigi lama dan sedikit baking soda bersama dengan beberapa hidrogen peroksida dan air. Celupkan berus ke dalam campuran dan sapukan pada kasut.

4. Membersihkan kasut gim


Kasut gim bukan sahaja mempunyai kain pada mereka tetapi mereka juga mempunyai bahagian getah. Perkara terbaik untuk membersihkan getah dengan baik, adalah getah! Ambil pemadam getah dan bersihkan bahagian getah kasut anda.

5. Memperbaharui kasut kulit


Kasut kulit mula kelihatan lama dari masa ke masa, terutamanya apabila mereka basah. Untuk menjadikannya kelihatan lebih baik, anda memerlukan air dan cuka. Campurkan bahan. Sembur campuran pada kasut dan perlahan-lahan menggosoknya dengan berus. Ulangi apabila perlu.

6. Mengekalkan bentuk kasut but.


Menyimpan kasut but boleh menjadi rumit. Sekiranya anda mempunyai kasut dengan kaki yang lembut, ambil majalah yang berat, lipatkannya dan letakkan di dalam but. Majalah ini akan menjadikan kasut but anda berdiri tegak.

7. Jika kasut but basah.


Sekiranya anda mendapati kasut but basah, jangan biarkan sahaja kerana mereka mungkin akan  kehilangan bentuk. Sebaliknya, ambil beberapa botol kosong dan pasangkannya dibahagian atas supaya kasut cepat kering.

8. Menghilangkan bau hapak kasut.


Hilangkan masalah bau busuk dengan meletakkan uncang teh di dalamnya untuk satu malam.


Dikuasakan oleh Blogger.