Header Ads

Buah ceri sememangnya buah yang kecil dan comel, ini 4 khasiat tersembunyi buah tersebut.

Image result for cherry

Buah ceri bukan sahaja dapat dijadikan sebagai hiasan untuk mencantikkan minuman malah mempunyai khasiat yang tersembunyi.

1. Meredakan kecederaan sukan

Selain mempunyai bentuk menarik, ceri juga baik untuk meredakan rasa sakit yang muncul ketika melakukan aktiviti sukan. Ini kerana ceri mengandungi anticyoanin, yang boleh membantu melemaskan otot selepas bersenam. Ia berfungsi seperti ubat penahan sakit, tetapi tanpa kesan sampingan.

2. Melawan Arthritis

Kandungan dalam buah ceri juga dapat mengurangkan jumlah natrium oksida dalam darah, yang boleh menyebabkan arthritis. Ceri juga dapat mengurangkan tahap keradangan yang berlaku dalam tubuh yang boleh menyebabkan penyakit berbahaya lain.

3. Menghilangkan lemak perut

Anda yang inginkan perut lebih kempis, sebaiknya mengamalkan pemakanan buat ceri. Kandungan dalam ceri boleh mengurangkan jumlah lemak dalam tubuh, khususnya di bahagian perut. Perkara ini dinyatakan pasukan penyelidik dari China.

4. Membantu untuk tidur

Sebuah kajian berjaya menunjukkan fakta bahawa meminum jus ceri secara rutin dapat memberikan perkembangan kualiti tidur hingga 25 minit dalam sehari. Ini kerana kandungan dalam ceri terbukti meningkatkan kadar melatonin yang mengangkat kualiti tidur.
Dikuasakan oleh Blogger.