Header Ads

Tumit kaki senang merekah jika tidak dijaga, ini 4 cara untuk mendapakan tumit yang cantik.


Related image

Berikut adalah cara untuk mendapatkan tumit yang cantik menggunakan bahan bahan dari dapur anda.

1. Listerin dan cuka


Cara – caranya:
Campurkan 1 cawan listerin, 1 cawan cuka dan 2 cawan air. Rendam kaki anda dalam campuran tersebut selama 15 minit. Gosok kaki anda untuk menghilangkan sel kulit yang mati. Basuh kaki anda dan lap kaki anda hingga kering. Ulangi langkah diatas sehingga anda nampak kesannya.

Bagaimana ia berfungsi: Listerine mengandungi thymol , yang membantu melawan kulat kuku jari kaki, menyembuhkan kaki retak, menenangkan kulit, dan merawat kutil plantar. Asid ringan yang hadir dalam cuka melembutkan kulit kering dan mati, menjadikannya mudah untuk mengelupas.

2. Tepung beras, madu dan cuka.


Cara – caranya:
Buat scrub menggunakan campuran 3 sudu kecil tepung beras, satu sudu kecil madu, dan 2 hingga 3 sudu cuka epal. Gaul kesemuanya hingga menjadi campuran yang tebal. Rendam kaki anda dalam air suam selama 10 minit dan gosok perlahan lahan scrub tersebut  pada tumit kaki.  Ulangi proses tersebut 2 hingga 3 kali seminggu.

Bagaimana ia berfungsi: Tepung beras menganjalkan kulit. Madu adalah antiseptik semulajadi yang membantu menyembuhkan kaki retak. Cuka adalah asid ringan yang melembutkan kulit kering yang mati, menjadikannya mudah untuk mengelupas.

3. Madu

Cara – caranya:
Tambah satu cawan madu ke dalam tab mandi panas.
Rendam kaki anda dalam campuran, dan perlahan-lahan gosokkan selama 20 minit menggunakan span. Lapkan kaki anda sehingga kering, dan gunakan pelembap.
Ulangi perkara tersebut secara berkala sebelum tidur.

Bagaimana ia berfungsi: Madu adalah humectant semula jadi, bermakna ia menarik air dari tisu dalam ke lapisan luar kulit. Hal ini menghasilkan kesan plumping yang membantu kulit luar untuk menyembuhan.

4. Minyak sayuran


Cara – caranya:
Bersihkan kaki anda dan keringkan kaki anda menggunakan tuala. Sapukan minyak sayur yang ke tumit dan kaki anda. Pakai stokin bersih yang selesa, dan biarkan mereka semalaman.Ulangi perkara tersebut sehingga nampak kesannya.

Bagaimana ia berfungsi: Minyak sayuran mudah diserap oleh kulit. Kebanyakan minyak sayuran mengandungi vitamin seperti provitamin A, D, dan E, yang membantu menyuburkan kulit dan mencipta sel-sel baru.

Dikuasakan oleh Blogger.