Header Ads

Tidur itu penting, ini 6 kesan yang berlaku kepada badan jika tidak mendapat tidur yang cukup.Adakah halusinasi atau mempunyai khayalan membuatkan anda berasa seperti anda adalah sebahagian daripada kandungan filem seram? Ini adalah sesuatu yang sebenarnya boleh berlaku kepada anda, jika anda kurang tidur. Berikut adalah beberapa fakta mengenai kesan-kesan tidur yang melampau, jika anda ingin mencubanya.

1. 6 jam kemudian, selepas tidak tidur malam.


Dipaksa untuk menahan tekanan selepas malam yang tidak cukup tidur, tubuh anda mula mengeluarkan sejumlah besar hormon kortisol. Kortisol yang berlebihan menjadikan kita lebih mudah marah dan cemas yang menyebabkan ketegangan dan kekeliruan.

2. 12 jam kemudian


Otak anda mula mematikan fungsi mental yang tidak penting seperti memberi reaksi dan membuat keputusan. Tetapi anda dapat melakukan dengan baik tugas harian.

3. 24 jam kemudian


Paradoks bermula dan bukannya letih, anda mempunyai tenaga yang hebat dan mungkin lebih produktif daripada biasa. Semua deria anda menjadi tajam dan orang-orang di sekeliling anda kelihatan menyenangkan. Ini kerana otak anda cuba untuk mengimbangi kekurangan tidur dengan meningkatkan tahap dopamin.

4. 36 jam kemudian


Ingatan anda mula lemah dan masa reaksi anda berkurangan apabila otak anda terus menjimatkan tenaga untuk berfungsi. Sekiranya anda berjaya pergi satu malam lagi tanpa tidur, perkara-perkara mula menjadi sangat salah dari sini. Badan anda mula mematikan fungsi fizikal tertentu, seperti sistem imun anda yang menurunkan metabolisme anda, yang menyebabkan keletihan yang lebih berat.

5. 48 jam kemudian


Perkara-perkara yang menakutkan berlaku pada masa ini dan anda mungkin mula berhalusinasi. Kekurangan bahan kimia dan nutrien penting mencetuskan reaksi di otak anda yang terlalu banyak, menyebabkan khayalan. Anda boleh melihat dan mendengar perkara yang tidak benar-benar nyata, seperti bisikan, dan bunyi aneh. Anda juga mungkin akan melupakan perkara asas seperti nama anda atau cara makan.

6. 3 hingga 11 hari kemudian


Rekod rasmi hanya menjadi milik Randy Gardner, seorang pelajar berusia 17 tahun dari San Diego yang melakukan percubaan untuk projek saintifik pada tahun 1964. Dia berjaya berjaga selama 264 jam lurus yang bersamaan dengan 11 hari.Dikuasakan oleh Blogger.