Header Ads

Terdapat banyak laman web berguna, ini 10 laman web berguna yang meningkatkan tahap kecerdasan seseorang.

Image result for man using computer
Kita sering membuang masa lapang melalui rangkaian sosial, berbual dengan rakan-rakan, atau menghantar foto lain di Instagram. Tetapi di sini adalah sesuatu yang lebih berguna.

 1. Free Rice adalah sebuah laman web yang menyumbangkan bijirin beras untuk menjawab beberapa soalan pilihan dengan betul. Laman ini menawarkan pelbagai topik untuk menguji pengetahuan anda, dari kemanusiaan ke sains. Untuk setiap jawapan yang betul, Free Rice memberikan 10 biji beras. Anda boleh bermain dalam kumpulan atau secara individu.

       2. Coursera adalah platform pendidikan yang menawarkan kursus dalam talian dari universiti dan organisasi terbaik di dunia.

       3. Udemy adalah pasaran pengetahuan. Lebih daripada 10 juta pelajar menggunakannya hari ini, dan terdapat lebih daripada 40,000 kursus.

       4. Lumosity adalah laman web untuk meningkatkan kebolehan intelektual anda. Ia kelihatan mudah, tetapi Lumosity mempunyai ciri tersendiri: ia mencipta "latihan" individu untuk setiap orang. Ia bernilai menghabiskan masa di atasnya!

       5. Memorado adalah aplikasi percuma untuk telefon pintar yang dipanggil "Permainan Latihan Otak." Ia mengandungi banyak peringkat: 600 dibentangkan sebagai pelbagai teka-teki yang berbeza. (iOS / Android)

        6. Duolingo adalah platform percuma untuk pembelajaran bahasa dan penterjemahan orang ramai. Pengguna mempelajari perkara baru, mendapat pengetahuan, dan kemudian membantu dengan menerjemahkan laman web, artikel, dan dokumen lain.

        7. Brainexer adalah laman web dengan sejumlah besar ujian dan latihan untuk meningkatkan memori anda, mengira kemahiran, perhatian, dan kecerdasan.

        8. Memrise adalah platform dalam talian yang unik yang menggunakan teknik terbaru untuk bekerja dengan ingatan untuk membantu orang mendapatkan dan mengingat maklumat dengan lebih cepat dan lebih cekap.

        9. Projek Gutenberg adalah perpustakaan elektronik yang mengandungi pelbagai karya kesusasteraan dunia.

        10. CogniFit Brain Fitness adalah aplikasi di mana neurosains dan gamification dikumpulkan untuk latihan kelabu. Menurut pemaju aplikasi, menggunakan aplikasi sekurang-kurangnya 20 minit 2 atau 3 kali seminggu dapat meningkatkan kebolehan kognitif anda. (iOS / Android)

Dikuasakan oleh Blogger.