Header Ads

Tanpa pengawasan ketika mereka sedang minum susu dari botol, risiko bayi tercekik susu adalah tinggi


Ketua penyelidik Stuart Fisher menasihatkan semua penjaga dan ibu bapa supaya tidak meninggalkan bayi mereka tanpa pengawasan ketika mereka sedang minum susu dari botol. Ini sangat berbahaya dan risiko bayi tercekik susu adalah tinggi.

Lebih-lebih lagi dengan adanya inovasi baru iaitu bantal botol susu yang memudahkan tugas penjaga atau ibu bapa.

Apabila menggunakan bantal botol susu ini, mereka tidak perlu memegang botol susu anak semasa anak menyusu.

“Jangan sekalipun berlengah ketika mengawasi bayi terutamanya jika dia sedang menyusu dari botol yang dibiar bersandar di atas selimut mahupun bantal,” ujar Stuart.

Risiko bayi tercekik susu jika tanpa pengawasan

Ya, memang tugas memberi susu akan menjadi lebih senang jika botol bayi disandar pada bantal atau selimut digulung supaya bayi itu boleh menyusu sendiri tanpa bantuan.

Tetapi apabila botol susu disandar begitu sahaja tanpa pengawasan, ini boleh meningkatkan risiko bayi tercekik susu.

Berikut apa yang boleh berlaku jika bayi dibiarkan menyusu sendiri tanpa diawasi:

1. Tercekik

Apabila menyusu dengan kedudukan botol yang dinaikkan, bayi tidak dapat mengawal berapa pantas dia menelan susu.

Tidak kira susu ibu mahupun formula yang diberi melalui botol, ianya masih boleh menyebabkan bayi tercekik susu, terutamanya jika susu keluar dengan deras dan lebih cepat daripada kemampuan bayi untuk menelan.

Susu itu juga boleh mengalir ke saluran yang salah, atau terhirup ke dalam paru-paru.

2. Mati lemas

bayi tercekik susu, bantal botol susu, tercekik, anak tercekik, bayi tercekik, risiko tercekikApabila kedudukan botol dinaikkan, bayi tidak dapat mengawal berapa deras susu itu keluar dan ini boleh meningkatkan risiko bayi tercekik susu. Sumber: Baby Center Community.

Bayi itu juga berisiko sesak nafas jika kedudukan botol(secara tidak sengaja) beralih dan menutup muka bayi ketika dia bergerak. Bayi yang tidak dapat mengalihkan botol susu itu boleh kekurangan nafas dan akhirnya meninggal akibat sesak nafas.

3. Kerosakkan gigi

Biarpun anak akhirnya akan kehilangan semua gigi susunya, ibu bapa masih perlu menjaga kesihatan gigi anak.

Apabila bayi menyusu sehingga tidur, gigi mereka terdedah kepada gula dari susu. Tetapi jika bayi anda minum secara tegak dan terjaga semasa menyusu, air liur yang terhasil boleh "membersihkan" gula dari gigi.

Dalam kedudukan terlentang, air liur hanya akan bertakung dan gula dari susu akan berada pada gigi anak untuk masa yang lama.

Sebaik-baiknya, jangan biar anak menyusu hingga tertidur, dan pastikan ibu bapa rajin mencuci gusi dan gigi bayi selepas menyusu.

4. Jangkitan telinga

Menyusu dari botol dengan pemegang dan dalam posisi terlentang mungkin boleh menyebabkan jangkitan telinga.

Menurut laman web Pusat Perubatan Kanak-kanak Intermountain, apabila bayi anda tidur terlentang sambil menyusu dari botol, susu itu akan berkumpul di bahagian belakang mulutnya.

Jangkitan boleh berlaku jika susu itu mengalir ke saluran salah sehingga ke telinganya. Pertumbuhan bakteria akan berlaku dan masuk ke dalam tiub Eustachian dan mengakibatkan jangkitan.

bayi tercekik susu, bantal botol susu, tercekik, anak tercekik, bayi tercekik, risiko tercekik

Pada pendapat saya, biarpun sibuk mana pun, luangkan masa untuk menyusukan anak dan jangan biarkan mereka menyusu sendirian.

Kalau boleh, jangan pakai bantal botol bayi atau selimut yang digulung, supaya anak boleh menyusu sendiri. Kenapa tak dukung sahaja anak kesayangan anda?

Lagipun mereka tidak kecil selama-lamanya.

Kita semua manusia juga. Badan kita pandai penat dan kita juga boleh terlelap dengan sekelip mata. Kadang-kala kita senang terlupa apabila perlu menjaga lebih dari seorang anak dan banyak tugas rumah yang belum selesai lagi.

Jadi janganlah ambil risiko ini dengan membiarkan mereka minum susu tanpa pengawasan kerana kemungkinan bayi tercekik susu adalah tinggi.

Dikuasakan oleh Blogger.