Header Ads

Setiap perkara mempunyai fakta yang tertentu, ini 6 fakta menarik yang mungkin anda tidak ketahui.Berikut adalah beberapa gambar yang menunjukkan  bagaimana kehidupan kita penuh dengan fakta yang tidak ketahui.

1. Peta dunia tidak mencerminkan saiz sebenar negara.


Ini adalah negara Australia jika diletakkan pada peta Amerika Syarikat.

2. Buaya berjalan apabila berada didalam air yang tidak terlalu dalam.


3. Alam tidak mencipta “baby carrot” – tetapi manusia.


Dicipta pada tahun 1980an oleh petani lobak di California, Mike Yurosek. Selama satu tahun, dia tidak dapat menjual hasil kebunnya kerana  tiada saiz dan bentuk yang betul untuk dijual di kedai-kedai. Jadi dia menggunakan pemotong kacang industri dan mengubahsuai alat tersebut supaya lobak tadi dapat dibentuk. Selain itu, dia dapat memanfaatkan tanamannya dan membuatkan lobak tersebut kelihatan lebih menarik untuk dibeli.

4. Hedgehogs kebiasaannya memakan cacing dan bukannya epal.


Haiwan ini mempunyai selera makan yang besar walaupun tubuhnya kecil. Mereka memakan apa-apa sahaja invertebrata, siput, cacing, slug dan serangga dan mereka juga  boleh makan bangkai, tikus, anak burung dan telur.

5. Kacang tanah tidak tumbuh dipokok tetapi didalam tanah.


6. Pembaca berita tidak mengingati ayat mereka.


7. Unta tidak menyimpan air dibonggolnya.


Unta boleh bertahan selama tujuh hari tanpa air. Bonggol merupakan tempat simpanan lemak yang memberi mereka tenaga yang cukup untuk tiga minggu tanpa makanan.


Dikuasakan oleh Blogger.