Header Ads

Setiap negara mempunyai undang - undang tersendiri, ini 7 negara yang mempunyai undang - undang yang pelik.


Image result for england

Setiap negara mempunyai undang-undang yang tersendiri. Patuh kepada peraturan tersebut walaupun anda tidak biasa, jika anda melawat ke tempat tersebut.

1. Australia


- Hari ahad selepas 12 tghari, dilarang memakai seluar merah jambu di khalayak ramai.

- Hanya juruelektrik yang berlesen dibenarkan untuk menukar lampu.

2. England

Image result for england

-  Adalah dilarang untuk membersihkan karpet di jalan. Jika anda masih mahu melakukannya, pastikan ianya dibuat sebelum 8 pagi.

- Adalah dilarang untuk menaiki kereta lembu dari 7 pagi sehingga 10 pagi, kecuali mendapat keizinan polis.

3. Itali


- Sejak 2008, adalah tidak dibenarkan untuk memberi makan burung merpati di St Mark’s Square di Venice kerana mereka memusnahkan monumen dan bangunan bersejarah.  Di samping, burung – burung itu membawa penyakit yang merbahaya.

- Di Eboli, pasangan kekasih dilarang untuk bercumbu di dalam kereta.

Di pulau Capri, memakai kasut kayu yang bising adalah dilarang.

4. Singapura

Image result for singapore chewing gum

Di Singapura, sesiapa yang tidak boleh hidup tanpa gula-gula getah akan di denda. Kerana, ianya telah diharamkan disini sejak 1992. Penduduk disini percaya bahawa gula gula getah boleh merosakkan kesihatan dan persekitaran.

5. Kanada


Mengikut undang – undang Kanada, 35% dari semua kandungan yang disiarkan mestilah berasal dari Kanada dari jam 6 pagi hingga 6 malam, Isnin-Jumaat.

6. Jepun


Pada tahun 2008, negara ini memutuskan untuk melaksanakan peraturan saiz pinggang setiap orang di antara 40-74 tahun (tidak lebih daripada 86 cm [33.5 in] untuk lelaki dan 90 cm [35.5 in] bagi wanita). Pada tahun 2015, mereka yang "tidak mematuhi peraturan" akan didenda.

7. India


Melanjutkan topik obesiti, pada 2016 "cukai lemak" dilaksanakan di negeri Kerala. Ia ditetapkan pada 14.5% untuk hamburger, pizza, donat, dan hidangan berlemak lain yang disajikan di restoran.

Dikuasakan oleh Blogger.