Header Ads

Setiap negara mempunyai keunikan masing-masing, ini 8 perkara menarik yang hanya berlaku di Jepun.


Terdapat beberapa perkara di Jepun yang benar-benar mengejutkan. Sebelum anda pergi ke Jepun, pastikan anda tidak berlebihan berat badan, tidak membuang sampah anda merata - rata, dan ingat bahawa hanya beberapa orang yang dibenarkan berenang di kolam renang.

1. Terdapat beberapa undang – undang jika anda mahu menamakan anak anda.


Di Jepun, terdapat peraturan tentang bagaimana anda boleh menamakan anak anda kerana di Jepun percaya akan kekuatan nama dan ia mampu  mempengaruhi nasib seseorang. Ibu bapa tidak boleh meletakkan nama yang kelihatan negatif. Contohnya, pada tahun 1993,sepasang ibu bapa mahu menamakan anak mereka "Akuma" yang boleh diterjemahkan sebagai "syaitan." Mereka akhirnya didenda dan bayi tersebut diberi nama yang lebih "positif".

2. Berat badan yang berlebihan tidak dibenarkan.


Sejak tahun 2008, terdapat undang – undang "Metabolik" di Jepun. Dengan cara ini, kerajaan cuba untuk mengurangkan rakyat yang berlebihan berat badan. Menurut undang-undang, orang yang berumur 40 hingga 75 tahun perlu mengukur pinggang mereka. Bagi lelaki, ia tidak boleh melebihi 34 inci, untuk wanita - tidak lebih daripada 35 inci. Sekiranya seseorang lebih berat daripada itu, pihak kerajaan Jepun akan memberikan sokongan perubatan khas untuk mengawal berat badan. Tiada penalti atau denda.

3. Tidak boleh membuang duit.


Ini adalah peraturan yang sangat aneh: di Jepun, adalah dilarang membuang atau merosakkan wang. Jika tidak, orang itu boleh dihukum penjara setahun atau denda $ 2000.

4. Tidak boleh mencipta minuman keras.


Tiada bir atau wain buatan sendiri. Undang-undang melarang pengeluaran alkohol persendirian. Jika anda melanggar undang-undang ini, anda mungkin dijatuhi hukuman 5 tahun penjara atau denda $ 5,000.

5. Membuang sampah ditempat awam adalah dilarang.


Anda tidak akan melihat sebuah tempat sampah di tempat awam di Jepun. Peraturan ini dihubungkan dengan budaya itu sendiri: sejak zaman kanak-kanak, orang Jepun diajar untuk menyusun sampah dan membuangnya di rumah. Dan satu lagi sebabnya adalah terdapat serangan pengganas di bawah tanah Tokyo pada tahun 1995 dan kerajaan memutuskan untuk menyingkirkan trashcans di mana bom boleh ditanam.

6. Tidak boleh menari di kelab malam.


Undang-undang Jepun mengatakan bahawa anda tidak boleh menari di tempat-tempat yang lebih kecil daripada 710 kaki persegi. Dan untuk membuka kelab tarian, anda perlu mendapatkan lesen tarian khas.

7. Tidak boleh pergi memancing tanpa lesen.


Peraturan ini hanya berfungsi dengan ikan fugu. Hal ini kerana jika anda memasaknya dengan salah, ia akan menjadi maut untuk orang ramai. Itulah sebabnya hanya orang yang mempunyai lesen khas boleh menangkap ikan ini dan memasaknya.

8. Anda tidak boleh berada di kolam renang jika anda mempunyai tatu.


Tiada undang-undang rasmi mengenai larangan tatu. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda di tempat-tempat awam yang melarang orang-orang yang mempunyai tatu untuk berada di kolam renang dan sauna. Peraturan ini meliputi kedua-dua orang Jepun dan pelancong.


Dikuasakan oleh Blogger.