Header Ads

Semua orang mempunyai bau badan, ini 5 bau badan yang dapat menunjukkan tahap kesihatan anda.


Image result for fishy smell

Berikut adalah fakta mengenai bau badan dan puncanya.

1. Jika badan anda mempunyai bau

Related image

Ia mungkin disebabkan oleh usus yang tersumbat. Ini adalah keadaan yang berbahaya, yang berlaku apabila terdapat penyumbatan dalam usus besar atau kecil. Penyumbatan seperti dalam saluran usus biasanya menyebabkan nafas yang berbau  dan apa sahaja yang anda makan hanya akan membuatkan nafas berbau. Selain itu, masalah pencernaan boleh menyebabkan bau peluh. Peluh dari ketiak paling kerap, walaupun bahagian tubuh yang berlainan juga boleh menghasilkan peluh.

2. Jika badan anda berbau pahit

Related image

Anda perlu berjumpa doktor kerana ini mungkin mengenai masalah dengan hati anda. Hati yang lembap menghasilkan pelbagai bahan kimia yang mempunyai bau aneh, dan ini pasti akan memberi kesan buruk kepada bau badan anda. Hati yang rosak juga dicirikan oleh gejala seperti masalah pencernaan dan mual.

3. Jika badan anda berbau hanyir

Image result for fishy smell

Anda mungkin mempunyai gangguan yang dikenali sebagai Fish Odor Syndrome atau Trimethylaminuria. Ia terbukti dalam bau badan yang menyerang dan bau ikan yang rosak dalam air kencing, peluh, dan nafas orang dengan gangguan ini kerana perkumuhan trimethylaminuria (TMA) yang berlebihan. Malangnya, ia adalah penyakit genetik. Penyebab lain bau hanyir boleh berlaku akibat daripada lebihan protein dalam diet atau dari kehadiran bakteria tertentu.

4. Jika anda berbau manis

Image result for sweet smell

Ini boleh menjadi tanda diabetes. Badan anda mungkin mempunyai bau yang manis atau kerana keton yang tinggi dalam aliran darah anda. Sekiranya air kencing anda mempunyai bau khusus, ia juga boleh menjadi gejala penyakit kencing manis.

5. Jika anda berbau seperti telur yang busuk

Image result for smelly egg

Mungkin anda makan terlalu banyak daging. Daging adalah produk yang berat pada sistem pencernaan, oleh itu orang yang makan banyak daging setiap hari mungkin mempunyai bau sulfur yang menjijikkan seperti telur busuk. Bau khusus ini disebabkan oleh kandungan asid amino yang mengandungi sulfur yang tinggi dalam daging - terutamanya daging merah.

Dikuasakan oleh Blogger.