Header Ads

Sakit gigi adalah pengalaman yang ngeri, ini 5 cara untuk menghilangkan kaviti dan menyembuhkan sakit gigi.

Related image

Gigi anda, seperti mana-mana bahagian badan anda, memerlukan perhatian dan penjagaan yang betul. Jika anda tidak suka melawat doktor gigi, anda boleh cuba menghalang kerosakan gigi anda sendiri

        1. Tukar cara pemakanan.

Image result for change diet

Mengubah tabiat makan anda dan bertukar kepada diet yang sihat sentiasa membantu meningkatkan kesihatan anda. Satu kajian yang diterbitkan dalam The British Medical Journal menunjukkan bahawa perubahan dalam diet sebenarnya boleh menggurangkan kerosakan gigi. Kita sudah tahu bahawa penggunaan produk yang kaya dengan gula membawa kepada kerosakan gigi dan asid phytic dapat menghalang penyerapan kalsium.

  2. Kunyah gula gula getah yang kurang gula.

Related image

Ia mungkin berbunyi ironis, tetapi mengunyah gula gula getah tanpa gula sebenarnya boleh membantu anda mencegah kerosakan gigi. Gula gula getah tanpa gula mengandungi komponen yang dipanggil xylitol, yang merupakan pemanis semulajadi. Tidak seperti makanan, xylitol tidak membawa kepada pertumbuhan bakteria di mulut anda.

3. Bersihkan dan tukar berus gigi 3 bulan sekali.

Image result for toothbrush

Sentiasa pilih berus kecil atau berukuran sederhana, dan pastikan bahawa bulu-bulunya dapat menjangkau celah-celah geraham anda di mana makanan  boleh sembunyi selepas anda makan.

4. Pergi ke klinik gigi untuk pemeriksaan.

Image result for dentist

Kami tahu bahawa lawatan biasa ke doktor gigi bukanlah prosedur yang paling menyenangkan, tetapi adalah lebih baik untuk mencegah masalah daripada merawatnya.

5. Tambahkan  suplemen dan vitamin dalam diet anda.

Image result for vitamin
Vitamin adalah penting untuk mewujudkan kesihatan gigi yang baik. Selain itu, hapuskan gula gula dari diet anda.Dikuasakan oleh Blogger.