Header Ads

Perayaan adalah upacara yang dilakukan di seluruh negara, ini 5 perayaan yang anda mungkin tidak ketahui.

Image result for festival

Walaupun kita hidup dalam era globalisasi, banyak tradisi masyarakat di seluruh dunia yang  kelihatan luar biasa dan bahkan pelik. Tetapi itu tidak bermakna perayaan tersebut tidak menarik.

1. Thaipussam


Perayaan paling melampau dan gila yang pernah anda lihat dianjurkan di Malaysia dan Singapura. Penganut Hindu tempatan menembusi seluruh badan mereka dan menahan cangkuk tajam di belakang mereka. Mereka boleh berjalan dengan berat yang dipanggil "kavadis" yang melekat pada badan mereka selama 10 jam. Keseluruhan upacara itu menunjukkan pengabdian umat beragama dan membersihkan mereka dari semua dosa mereka.

2. El Colacho: Festival Melompat Bayi, SepanyolEl Colacho - Festival Melompat Bayi - Ia merupakan tarikan hebat untuk penduduk tempatan dan pelancong. Ia bermula dengan lelaki yang menyamar sebagai syaitan dalam sut merah dan kuning dan topeng berlari mengelilingi kampung bersumpah di khalayak ramai dan menewaskan mereka yang masuk dalam perjalanan dengan ekor kuda. Kemudian bunyi gendang mengumumkan bahagian kedua: setan setan mula melompat ke atas bayi berusia satu tahun yang dipaparkan di atas tilam. Ritual ini dipercayai melindungi kanak-kanak dari nasib malang dan, lebih penting lagi, menghapus semua dosa mereka

3. Festival Lumpur Boryeong, Korea SelatanPesta Boryeong Lumpur tidak kelihatan seperti spa dan resort lain, dan ia sangat menyeronokkan. Setiap Julai, anda boleh mengambil bahagian dalam pelbagai jenis hiburan di pantai Laut Kuning, yang kaya dengan lumpur mineral. Permainan lumpur, mandi lumpur dan urut, dan juga larian maraton lumpur bersama dengan pertunjukan muzik dan tarian - aktiviti ini menarik orang dari seluruh dunia ke Boryeong, Korea Selatan.

4. Pesta Buffet Monyet, ThailandSetiap November, mereka menjemput beribu-ribu monyet untuk berpesta di Festival Buffet Monyet. Lebih 4,000 kg pelbagai hidangan Thai dihidangkan berhampiran Kuil Khmer hanya untuk mereka. Idea ini adalah untuk menghormati makhluk yang dipercayai membawa nasib baik.

5. La Tomanina, Sepanyol


Setiap tahun, bandar kecil Bunol, Sepanyol, menjadi tuan rumah "Perjuangan Makanan Terbesar di Dunia" - La Tomatina. Untuk memastikan bahawa terdapat cukup tomato untuk pertempuran besar, mereka dibawa dalam trak besar. Selama satu jam, jalan-jalan Bunol diliputi oleh lumpur merah berair dan orang ramai.
Dikuasakan oleh Blogger.