Header Ads

Negara Afrika tidaklah seperti yang di sangkakan, ini 5 fakta menarik mengenai Afrika yang tidak diketahui.


Ramai yang percaya bahawasanya, jika mereka pergi ke Afrika, mereka akan lihat suku kaum Afrika, haiwan liar yang bebas berjalan-jalan dan juga perumahan sementara. Artikel berikut akan membongkarkan semua mitos yang sering dipercayai oleh orang ramai.

1. Tiada kemajuan teknikal di Afrika.


90% orang Afrika mempunyai telefon bimbit dan ada pengaturcara yang membuat aplikasi dan alat mereka sendiri. Sebagai contoh, pemaju tempatan telah mencipta perkhidmatan untuk petani dengan cadangan mengenai pembiakan ternakan dan maklumat mengenai bencana alam.

2. Afrika adalah padang pasir yang panas.


Sebenarnya terdapat kawasan hutan tropika yang sangat besar, Gunung Kilimanjaro, dan puncak salji lain dan savana di benua.

3. Hanya orang kulit hitam yang tinggal di Afrika.


Sebenarnya benua ini  adalah rumah kepada lebih daripada satu bilion orang dari pelbagai warna dan budaya. Dibentuk dari pelbagai warna kulit penduduk nenek moyang dan sejumlah besar imigran dari Eropah dan Asia, yang tinggal di Afrika atau melarikan diri ke negara Afrika dari penganiayaan politik.

4. Afrika tidak mempunyai warisan budaya.


Berfikir tentang Afrika, kita sering membayangkan sebuah masyarakat primitif tanpa budaya maju dan juga sejarah. Afrika sepatutnya dipanggil  tamadun - terdapat banyak bangunan kuno yang berbeza dan monumen kebudayaan lain yang dijaga dengan teliti di benua ini. Sebagai contoh, Kenya mempunyai lebih daripada 200 monumen seni bina. Di samping itu, ada muzium yang sangat menarik yang disokong oleh kerajaan di banyak negara di Afrika.

5. Afrika hidup dibawah garis kemiskinan.

Secara umum, tahap ekonomi negara-negara Afrika tidak jauh berbeza dari negara-negara membangun lain, kerana kelas menengah hanya berkembang. Pada masa yang sama, negara-negara ini banyak melabur dalam pelancongan dengan membina hotel-hotel selesa dan kawasan-kawasan rekreasi untuk menarik pelancong.
Dikuasakan oleh Blogger.