Header Ads

Nafas berbau mengurangkan keyakinan diri, ini 5 perkara yang perlu dilakukan untuk mengelakkan nafas berbau.

Related image

Kebersihan gigi sangat penting, tetapi memberus gigi anda dua kali sehari tidak mencukupi.  Terdapat kes-kes yang terbukti secara saintifik tentang apa yang mungkin terjadi di sebalik nafas berbau.

1. Minum air dengan banyak


Jumlah air yang mencukupi merangsang aliran saliva anda dan membantu mengelakkan dehidrasi, yang sering menjadi sebab halitosis.

2. Jangan minum kopi berlebihan


Kafein boleh melambatkan pengeluaran air liur dan, oleh itu akan menyebabkan mulut anda kering. Ini akan membuatkan nafas anda berbau. Lebih baik minum secawan teh semasa makan tengah hari dan makan malam.

3. Bersihkan gigi palsu anda


Membersihkan gigi palsu anda sama pentingnya dengan menjaga gigi anda, jadi anda perlu membersihkannya dengan sewajarnya.  Untuk menjaganya bersihkannya pada waktu malam untuk menghilangkan pembentukan bakteria.

4. Floss gigi setiap kali selepas makan


Mana-mana makanan yang tertinggal di antara gigi anda dan dibiarkan terlalu lama diibaratkan sama seperti anda meninggalkan tong sampah anda penuh - mereka berbau. Bakteria dari makanan bukan sahaja menyebabkan nafas berbau tetapi juga kepada jangkitan. Itulah sebabnya flossing tidak kurang pentingnya daripada memberus gigi anda.

5. Tukar berus gigi setiap 3 bulanBerus gigi lama mungkin tidak selamat digunakan kerana hanya menambah lebih banyak bakteria ke mulut anda. Oleh itu, menukar gigi berus anda secara berkala adalah penting.
Dikuasakan oleh Blogger.