Header Ads

Muzium menjadi tempat bersejarah tetapi lain pula disini, ini 7 muzium pelik dari serata dunia.


Sesetengah muzium mempunyai perkara-perkara yang biasanya tidak akan diletakkan di pameran.Namun orang ramai kini boleh melawat mereka. Terdapat muzium budaya pengebumian di Rusia, muzium rambut wanita di Turki, dan muzium cinta di Korea Selatan.

1. Muzium Rambut Avanos, Turki


Muzium Rambut Avanos di Cappadocia, Turki, bermula pada tahun 1979 apabila beberapa rambut dipamerkan di kedai tembikar. Sejak itu, 16,000 wanita telah meninggalkan rambut dan digantung di dinding dan siling.

2. Muzium Budaya Pengebumian Dunia, Rusia


Muzium muzium pemakaman ini mempamerkan pameran mengenai proses pembakaran, mumifikasi, dan lain-lain jenis pemeliharaan tubuh. Anda juga boleh melihat jenis pakaian yang dipakai orang dalam pengebumian serta keranda yang digunakan.

3. Museum of Bad Art, Amerika Syarikat


Anda membacanya dengan betul! Seni yang dipamerkan sangat buruk sehingga ia akhirnya layak disimpan untuk muzium.

4. Muzium Bawah Laut Cancun, Mexico


Muzium ini mempunyai lebih daripada 500 struktur menurut muzium yang bertindak sebagai platform untuk terumbu karang untuk berkembang.

5. Muzium Vent Haven Ventriloquist, Amerika Syarikat


Patung Ventriloquist, anak patung boneka, dan semua yang berkaitan dengan jenis seni ini dipamerkan di Muzium Vent Haven. Terletak di Fort Mitchell, Kentucky, muzium ini akan mengalu-alukan anda dengan koleksi anak patung besar yang bermula sebagai koleksi peribadi lebih dari 100 tahun yang lalu.

6. Muzium Ramen Segera, Jepun


Anda akan mendapati diri anda mengembara di sekeliling dewan kemasyhuran setiap cawan mie yang pernah dihasilkan dan bermain dengan bahagian interaktif pameran. Paling penting, anda boleh menikmati sebahagian mi di sana selepas lawatan.

7. Muzium Vampire, Perancis


Koleksi peribadi manuskrip, patung-patung, dan barang-barang antic lain akan membuka dunia "vampire" Paris kepada anda.


Dikuasakan oleh Blogger.