Header Ads

Menyelamatkan diri ada cara - caranya, ini 4 tips berguna untuk selamatkan diri dalam situasi kritikal.

Image result for barricade the door

Clint Emerson adalah agen Angkatan Tentera AS yang telah mengambil bahagian dalam operasi rahsia kerajaan di seluruh dunia. Selepas dia bersara, Emerson menulis buku panduan yang digambarkan di mana dia berkongsi pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk bertahan dalam situasi yang mengancam nyawa.

Bagaimana untuk mengelak serangan anjing:

Image result for dog attack

1. Anda boleh menggunakan campuran air dan ammonia untuk menakutkan anjing. Ammonia agak tidak berbahaya. Ia tidak membahayakan haiwan dalam apa cara sekalipun, tetapi ia menakutkan mereka dengan sangat berkesan.

2. Cara kedua menggunakan semburan dengan udara mampat. Semburan macam itu biasanya dijual untuk membersihkan papan kekunci. Pukulan udara yang kuat ke hidung akan menakutkan anjing yang paling agresif.

3. Cara yang paling berkesan ialah menggunakan semburan lada atau air kencing haiwan lain. Lada hanya akan menakutkan anjing itu, dan air kencing akan dianggap sebagai tanda wilayah binatang lain, jadi anjing itu tidak akan mengikuti anda.

Kandungan beg ejen khas:

Image result for inside police bag

Semua ejen membawa barang-barang yang akan membantu mereka bertahan dalam apa jua keadaan, jadi sudah tentu ada tips yang berguna yang boleh dijadikan contoh.

1. Sebagai contoh, telefon hitam sukar untuk diperasan, berguna apabila anda perlu merakam sesuatu tanpa diketahui oleh sesiapa. Dan pisau poket boleh membantu dalam beberapa situasi berbeza.

Bagaimana untuk mempertahankan diri daripada dicekik dari belakang (chokehold)

Image result for someone choke from behind

Chokehold adalah salah satu langkah yang paling biasa digunakan. Apabila seseorang melakukan itu, mereka menekan arteri karotid, menutup bekalan oksigen. Mangsa akan pengsan selepas 3 -5 saat. Tetapi ada cara untuk mempertahankan diri.

1. Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan menolak leher anda, dan cuba letakkan lengan anda di bawah lengan penyerang. Ini untuk mengelakkan sesak nafas.

Selepas itu, bengkok dan ambil bahu penyerang, bongkok ke hadapan, tarik bahu dan lemparkan ke hadapan untuk menumpaskannya.

Bagaimana untuk menghalang pintu daripada terbuka:

Image result for barricade the door

Salah satu cara yang paling berkesan untuk menghalang pintu supaya ia sukar untuk dipecakan adalah dengan meletakkan baji kayu di sekitar pintu.

1. Batang mop atau kerusi yang diletakkan di bawah pemegang pintu juga boleh menghalang pintu daripada terbuka. Tetapi anda memerlukan beberapa jenis sokongan di lantai (kayu atau getah) supaya mop tidak tergelincir.

2. Satu lagi cara mudah adalah dengan hanya memindahkan beberapa objek berat di hadapan pintu. Ini akan memaksa penyerang bukan sahaja cuba untuk membuka pintu, tetapi dia juga mesti melepasi objek tersebut.


Dikuasakan oleh Blogger.