Header Ads

Menurut satu kajian daripada Accenture sebenarnya, wanita lebih bercita-cita tinggi selepas mempunyai anak


Dahulu, ada kajian menyatakan yang mempunyai bayi hanya akan membuatkan seorang wanita itu kurang memberikan tumpuan kepada kerjayanya.

Tetapi, menurut satu kajian daripada Accenture ini pula, ibu-ibu yang kembali bekerja selepas mempunyai anak adalah sama bercita-cita tinggi seperti wanita tanpa anak-anak-atau, dalam beberapa kes, lebih lagi daripada itu!

Ibu yang bekerja masih ada cita-cita untuk naik jawatan dan naik gaji

Dalam kajian tersebut, ibu-ibu bekerja dikatakan mempunyai cita-cita untuk mendapatkan jawatan kanan kepimpinan (70 peratus) hampir sama seperti rakan-rakan wanita yang tidak mempunyai anak-anak (67 peratus), laporan Fortune.

Selain itu, ibu-ibu bekerja juga mengejar kenaikan pangkat dan gaji yang lebih tinggi.

Dalam kaji selidik itu, wanita yang mempunyai anak adalah 2.5 kali lebih cenderung untuk menukar pekerjaan kepada jawatan yang lebih tinggi atau gaji yang lebih besar berbanding mereka yang tidak mempunyai anak.

Ada juga para ibu yang ingin menjadi usahahawan berjaya

Wanita yang mempunyai anak juga jauh lebih cenderung untuk menjadi seorang usahawan.

Walaupun hanya 35 peratus daripada wanita tanpa anak yang berminat untuk memulakan perniagaan, lebih separuh daripada ibu-ibu yang dikaji (53%) berkata mereka ingin memulakan perniagaan dalam tempoh setahun.

Kaji selidik ini adalah sebahagian daripada laporan Accenture's Getting to Equal 2017, yang termasuk jawapan dari lebih daripada 28,000 wanita dan lelaki di 29 negara.

Penemuan tentang para ibu ini dan cita-cita mereka adalah berdasarkan jawapan daripada 140 orang ibu bekerja dan 110 wanita yang bekerja tanpa anak di Amerika Syarikat.

Dilema antara karier dan keluarga

Kaji selidik itu juga mendedahkan bahawa masih ramai wanita yang sanggup berkorban kerjaya untuk mengimbangi kedua-duanya; kerja dan keluarga.

Fortune melaporkan bahawa selepas menjadi ibu:

"Ramai wanita sanggup menukar waktu bekerja kepada waktu fleksibel walaupun diturunkan gaji.”

Dalam kaji selidik itu, 25 peratus wanita kembali bekerja dengan jadual yang lebih fleksibel selepas melahirkan anak.

Tetapi 55 peratus daripada mereka sanggup mengambil pemotongan gaji untuk mendapatkan kelonggaran masa sebegitu.

Secara keseluruhannya, kaji selidik ini telah menunjukkan bahawa ibu berkerjaya masih berkeinginan untuk mengejar cita-cita dalam kerjayanya.

Ia didorong lagi oleh faktor membesarkan anak-anak!

Kalaulah syarikat-syarikat mendapat memo kajian dari Accenture dan menyokong ibu-ibu seperti ini, pasti seronok!
Dikuasakan oleh Blogger.