Header Ads

Makanan adalah satu keperluan asas, ini 7 makanan yang akan membersihkan bahagian dalaman anda.Berikut adalah senarai makanan sihat yang anda boleh masukkan ke dalam diet harian anda yang akan membersihkan tubuh anda dari toksin.

1. Bawang besar dan bawang putih


Kedua-duanya mengandungi flavonoid yang membantu dalam pengeluaran glutation, salah satu antioksidan terkuat. Di samping itu, mereka mengambil beberapa beban dari organ ini yang bekerja keras dan mempunyai ciri-ciri antibakteria, antiparasit, dan daya imun yang kuat.

2. Sayuran hijau


Sayur-sayuran berdaun gelap memberikan saluran penghadaman anda untuk meningkatkan detoksifikasi klorofil. Pigmen tumbuhan ini bertanggungjawab untuk penggunaan cahaya dalam proses fotosintesis, yang menghasilkan tenaga. Tetapi selain itu, ia mempunyai keupayaan untuk berhubung dengan toksin dan radikal bebas lain untuk mengubahnya menjadi bahan neutral.

3. Air lemon


Buah jeruk sangat baik untuk sistem pencernaan kerana mereka penuh dengan vitamin C dan kaya dengan antioksidan. Ini bermakna bahawa semua pencemaran boleh dibasuh dengan mudah dari badan anda.

4. Kekacang


Jika anda mahu makan makanan ringan, pastikan ia sihat. Sentiasa simpan beg kacang dan biji seperti badam, walnut, biji rami, atau biji bunga matahari.

5. Tairu (yogurt)


Yogurt penuh dengan probiotik, dan mereka membekalkan bakteria yang sihat untuk membantu pencernaan dan meningkatkan tindak balas imun badan. Pada asasnya, yogurt membawa bakteria baik ke dalam usus anda untuk memulakan pencernaan dan membantu anda menyingkirkan toksin.

6. Halia


Halia membantu dan meningkatkan pengeluaran asid perut, yang seterusnya, membunuh parasit dan melindungi tubuh kita dari jangkitan. Ia juga menjadikan aliran pencernaan lancar dan menjadi lebih cekap.

7. Lobak merah


Lobak merah kaya dengan glutation dan merupakan salah satu sayur-sayuran detoksifikasi yang paling berkuasa. Mereka juga penuh dengan beta-karotena dan vitamin A. Karbohidrat mempunyai manfaat kardiovaskular yang hebat dan membantu meningkatkan fungsi imun anda secara keseluruhan.

Dikuasakan oleh Blogger.