Header Ads

Karat boleh dihilangkan dengan cara semulajadi, ini adalah 4 cara untuk menghilangkan karat yang degil.


Image result for rusty pan

Karat yang terdapat pada logam sangat mengganggu penampilannya. Kebiasaannya ia akan  dibuang. Kini, ada cara yang dapat menghilangkan karat tersebut tanpa membazir wang.

1. Menggunakan cuka putih. 

Kandungan kimia dalam cuka putih dapat menghilangkan karat. Rendam logam yang berkarat dalam cairan cuka putih selama beberapa jam, lalu angkat dan gosok dengan menggunakan kain.

2. Menggunakan air campuran garam dan jeruk atau lemon. 

Campuran garam dengan jeruk atau lemon juga dapat menghilangkan karat. Gunakan air campuran garam dengan jeruk atau lemon tadi pada bahagian logam yang berkarat, dan biarkan selama 2-3 jam, lalu kemudian gosok dengan menggunakan kain lap atau  alumunium foil.

3. Menggunakan baking soda. 

Campurkan baking soda dengan air, kemudian cuci pada bahagian logam yang berkarat. Biarkan selama beberapa saat kemudian gosok dengan menggunakan kain lap atau  alumunium foil.

4.Menggunakan kentang dan sabun cuci pinggan.

 Potong kentang menjadi dua bahagian, lalu campur dengan sabun cuci pinggan. Campuran ini akan menimbulkan reaksi kimia untuk mengurangkan karat lebih mudah. Sapukan campuran kentang dan sabun cuci pinggan ini pada logam yang berkarat. Biarkan selama beberapa saat lalu gosok dengan menggunakan kain lap atau berus dawai.


Dikuasakan oleh Blogger.