Header Ads

Ini adalah 6 perkara yang harus anda ketahui jika anda mempunyai sakit belakang dan leher.Berikut adalah cara yang dapat membantu mengekalkan postur yang baik. Semua petua ini sangat mudah diikuti.

1. Pakai kasut yang selesa


Kaki anda adalah asas kepada seluruh badan anda, jadi perkembangan otot dan sendi yang betul adalah kunci untuk mempunyai postur yang baik. Apabila anda memakai kasut, kasut tumit tinggi dan tapak tebal adalah perkara pertama yang perlu dielakkan.

2. Tambah kalsium dalam diet anda


Kalsium adalah bahan binaan untuk tulang kita. Semakin tua kita, semakin tulang tulang kita menjadi lebih rapuh. Mempunyai rangka yang kuat membantu anda mengekalkan postur yang baik. Jadi makan lebih banyak makanan yang kaya dengan kalsium, seperti: keju, kacang, kacang dan produk tenusu.

3. Mengambil vitamin D.


Vitamin D diperlukan oleh tulang anda,  kerana ia adalah penyerapan kalsium yang baik. Anda boleh mendapat vitamin D dari makanan dan cahaya matahari, tetapi jika kedua-dua sumber tidak mencukupi, lebih baik untuk mengambil makanan tambahan.

4. Mengangkat berat


Anda tidak perlu tergesa-gesa ke gym dan jangan bawa beg berat pada bahu yang sama sepanjang masa. Mengangkat pelbagai beban secara berkala akan menghalang anda daripada mendapat osteoporosis dan mempunyai bonggol ketika anda menjadi lebih tua.

5. Tukar posisi anda


Duduk di satu tempat selama berjam-jam akan mengakibatkan badan mempunyai  postur yang buruk, serta sakit belakang dan leher. Ia adalah sangat penting untuk menukar posisi anda, berdiri, berjalan  sekurang-kurangnya dua kali sehari.

6. Memperbaiki keseimbangan anda


Terdapat peralatan kecergasan yang berbeza yang boleh anda gunakan untuk bersenam. Berjalan di mana-mana permukaan tidak stabil, juga sangat membantu. Mengimbangi menghubungkan otak, sistem saraf dan otot anda untuk mewujudkan koordinasi yang lebih baik, dan memperbaiki postur anda.

Dikuasakan oleh Blogger.