Header Ads

Fakta penting mengenai wanita, ini 5 tanda-tanda ketidakseimbangan hormon dimana setiap wanita perlu tahu.Banyak proses penting dalam badan kita dikawal oleh hormon. Jadi, apabila penghasilan hormon terganggu, ini mempengaruhi mood, tingkah laku, kesejahteraan, dan penampilan kita. Tetapi bagaimana untuk memahami bahawa masalah itu disebabkan oleh hormon?

1. Penampilan jerawat secara tiba-tibaJerawat dan bintik hitam boleh muncul jika liang-liang anda tersumbat. Walau bagaimanapun, sesetengah doktor mendakwa bahawa penampilan jerawat secara tiba-tiba boleh disebabkan oleh perubahan hormon mendadak dalam badan. Sebagai contoh, tahap androgen yang sangat rendah menyebabkan jerawat di seluruh badan.

2. Sakit kepala yang kerapMenurut ahli endokrin, mengapa anda sering mengalami sakit kepala (kecuali tekanan dan keletihan) adalah disebabkan tahap estrogen yang rendah. Estrogen adalah hormon wanita yang dihasilkan di ovari dan mengawal semua proses metabolik di otak dan saraf tunjang.

3. Kerap InsomniaInsomnia adalah tanda yang sangat berbahaya kerana ia mungkin berkaitan dengan tahap rendah progesteron. Dr Traci Johnson, seorang pakar tidur, mengatakan bahawa progesteron adalah relaxant semulajadi. Ia boleh menenangkan anda. Perubahan dalam tahap hormon ini sering membawa kepada insomnia.

4. Peningkatan peluhPeluh atau demam yang mendadak adalah tanda-tanda yang paling umum ada sesuatu yang tidak kena dengan keseimbangan hormon anda. Hormon mengawal suhu badan.

5. Keletihan yang berterusanKita semua letih dari semasa ke semasa, tetapi jika anda berasa penat sepanjang masa, walaupun semasa anda sedang berehat, ini mungkin tanda ketidakseimbangan hormon.Dikuasakan oleh Blogger.