Header Ads

Coklat sememangnya makanan kegemaran orang ramai, ini 6 kebaikan coklat yang mungkin ramai tidak tahu.

Image result for chocolate

Ramai yang tidak tahu coklat itu mengandungi kebaikan dan khasiat yang baik untuk tubuh anda.

1. Kurangkan Kadar Strok

Kajian di Sweden menunjukkan wanita yang mengambil 45g coklat seminggu dapat mengurangkan sebanyak 20% risiko dari terkena serangan strok.

2. Tingkatkan Kadar Kesihatan Jantung

Coklat juga membantu merendahkan tekanan darah, kadar kolestrol dalam badan dan juga risiko menghidap penyakit jantung. Ini kerana coklat mampu bertindak melawan peradangan jantung.

3. Melawan Diabetis

Kajian di Itali yang dilakukan pada tahun 2005 mendapati coklat meningkatkan sensitiviti insulin dan seterusnya mengurangkan risiko diabetis.

4. Melindungi Kulit

Lupakan semua yang anda dengar tentang coklat menyebabkan jerawat pada wajah anda. Coklat gelap sebenarnya baik untuk kulit anda. Antioksidan yang dipanggil flavonoid yang terkandung dalam coklat menawarkan beberapa perlindungan daripada kerosakan UV.

5. Elakkan Dari Penyakit Batuk

Coklat juga mengandungi”Theobromine” yang membantu mengurangkan aktiviti saraf vagus. Pada tahun 2010, para saintis membuat kajian untuk menghasilkan sejenis ubat batuk yang mengandungi theobromine bagi menggantikan ubat batuk yang mengandungi kodein yang boleh mendatangkan kesan sampingan yang mungkin berisiko untuk tubuh anda.

6. Hilangkan Stress

Coklat juga membantu untuk mengurangkan tekanan atau stress. Menikmati kemanisan coklat adalah sesuatu yang hebat. Jadi, jika anda stress atau tertekan sewaktu bekerja, anda bolehlah menikmati coklat untuk mengurangkan stress.
 


Dikuasakan oleh Blogger.