Header Ads

Bibir yang kering sering terjadi di kalangan wanita, ini 5 cara untuk mengelakkan bibir kering.

Image result for woman drinking water

Bibir kita adalah sangat lembut - mereka tidak mempunyai melanin, jadi mereka mudah terdedah kepada sinar matahari dan kering, kita boleh membasahkan mereka dengan menjilat mereka (enzim di dalam air liur kita untuk mencegah kerosakan).

1. Elakkan lipstick matte.

Image result for matte lipstick

Ya, mereka bergaya, tetapi lipstik matte akan mengeringkan bibir anda. Inilah sebabnya mengapa bintang Instagram menggunakan rawatan ekstensif dan pelembap primers untuk mengelakkan kerosakan pada bibir mereka semasa memamerkan produk baru atau trend makeup.

2. Gunakan “scrub” bibir

Image result for lip scrub

Pengelupasan adalah penting untuk bibir yang sihat, namun pengelupasan berasid akan merosakkan, jadi lebih baik untuk mengekalkan rawatan semulajadi. Anda boleh membeliny atau buat sendiri. Asas itu hendaklah minyak (seperti shea atau minyak kelapa) dengan gula halus semulajadi sebagai exfoliant. Untuk menambah perasa, anda boleh menambah minyak pati atau buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Gunakan minyak dengan komedogenik yang tinggi.

Image result for Comedogenicity oil for lips

“Comedogenicity” adalah ukuran yang tidak diketahui semua orang. Pengukuran ini menunjukkan keupayaan minyak menyumbat liang-liang. Sebagai contoh, minyak kelapa mempunyai comedogenicity yang tinggi, jadi anda tidak perlu menyapu pada muka anda (ia akan menyumbat liang-liang anda), tetapi ia adalah berguna untuk badan dan bibir anda.

4. Kelembapan luaran dan dalaman.

Image result for woman drinking water

Keadaan badan anda adalah konsisten - jika kulit dan dalaman anda kurang pengambilan air, ia akan menunjukkan pada bibir anda juga. Pastikan anda minum banyak air setiap hari dan gunakan pelembap.

5. Gunakan pelindung matahari

Related image
Untuk melindungi mereka, gunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 15.
Dikuasakan oleh Blogger.