Header Ads

Bersolek memerlukan masa yang agak lama, ini 5 tips untuk gadis pemalas untuk kelihatan menarik.


Wanita menghabiskan 335 jam setahun dengan penampilan mereka. Ini bermakna bahawa kanak-kanak perempuan menghabiskan 2 minggu setahun semata-mata untuk  bersolek. Tetapi kali ini anda dapat mengurangkan waktu bersolek jika anda tahu beberapa rahsia.

1. Pilih concealer dari primer


Sebelum menggunakan bayangan mata(eye shadow), sapukan beberapa buku asas(primer) kepada kelopak mata. Sapukan concealer hanya apabila anda kehabisan primer kerana dapat membantu solekan  anda tahan lebih lama lagi dan menjadikan warnanya lebih cerah.

2. Maskara untuk bulu mata dan kening


Anda boleh menggunakan maskara bulu mata untuk mewarna kening anda (jika mereka tidak terlalu terang). Lebih-lebih lagi, anda tidak perlu membelanjakan wang tambahan untuk item tambahan dalam beg kosmetik anda.

3. Mulakan dengan mata dahulu.


Untuk mengelakkan solekan anda menjadi rosak, mulakan dengan besolek di bahagian mata dan kemudian di bahagian yang lain.

4. Gunakan Vasaline daripada mascara.


Tidak perlukan mascara untuk kelihatan cantik. Vasaline boleh menjadi alternative yang baik. Apa yang anda perlu lakukan adalah  sapukan sedikit Vaseline pada pelentik bulu mata dan sapukan pada bulu mata anda. Ia akan membuatkan bulu mata anda menjadi gelap dan solekan menjadi halus.

5. Gunakan minyak kelapa daripada krim malam.Sapukan minyak kelapa pada wajah anda dan biarkan semalaman. Anda akan terkejut dengan hasilnya. Bukan sahaja ia dapat menyuburkan kulit, malah dapat mengurangkan kedut.
Dikuasakan oleh Blogger.