Header Ads

Banyak perkara boleh berlaku bila-bila sahaja, ini 6 gambar yang mengalami perubahan pada keesokan harinya.

Image result for chernobyl

Banyak perkara boleh berlaku dalam masa 24 jam - bahkan pemusnahan seluruh bandar. Melihat gambar-gambar ini, sukar untuk mempercayai bahawa jalan-jalan konkrit dan bangunan logam yang kukuh dapat dibersihkan, dihancurkan dan runtuh dalam sekelip mata.

1. Letusan Gunung Saint Helens, 1980


Gunung Saint Helens 'gunung berapi di Washington meletus pada musim bunga, 1980. Ia begitu kuat bahawa lajur abu naik beberapa kilometer tinggi. Tanah runtuh yang besar yang terdiri daripada lava, batu, dan gas panas menimbulkan puncak gunung berapi dan menukar kawasan di luar pengiktirafan.

2. Chernobyl, USSR


Pekan perindustrian kecil, Chernobyl dan Pripyat menjadi terkenal selepas peristiwa sedih ini. Pada tahun 1986, terdapat letupan di loji kuasa nuklear Chernobyl. Dalam sekejap mata, bandar berubah menjadi apa yang mereka panggil, zon pengecualian. Warga kota meninggalkan rumah mereka kerana terdapat sinaran radioaktif yang tidak dapat dilihat meliputi persekitaran mereka, mewujudkan kekosongan yang gelap.

3. Perbezaan suhu.


Percaya atau tidak, ia boleh salji walaupun di padang pasir panas di Afrika. Dalam satu Januari tertentu, salji tebal meliputi Sahara. Perubahan suhu yang teruk boleh membawa musim sejuk yang sebenar walaupun ke kawasan tropika yang paling hangat!

4. Tsunami di Jepun


Gempa bumi di Lautan Pasifik berhampiran pantai timur Honshu menyebabkan beberapa gelombang tsunami terkuat yang tidak pernah dilihat oleh bandar itu. Ketinggian tetap maksimum ialah 40 meter (130 kaki) dengan aliran air yang sangat cepat memusnahkan segala-galanya dalam laluannya.

5. Kejatuhan Tembok Berlin


Selepas kemenangan terhadap fasisme, negara-negara gabungan anti Hitler membahagikan Jerman ke beberapa zon pendudukan, dipecah oleh dinding konkrit tinggi yang berdiri di 155 km (96 batu) yang panjang, melindungi ibu negara di Berlin. 28 tahun kemudian pada tahun 1989, Tembok Berlin telah musnah, mengubah cara bandar kelihatan.

6. Badai Harvey


Siklon tropika bernama Harvey melanda Texas akibat hujan lebat pada bulan Ogos, 2017. Peristiwa itu menyebabkan banyak bahagian di Texas kelihatan seperti banjir pasca-apokaliptik. Sukar untuk percaya bahawa kita melihat keadaan sebenar selepas itu dan bukan lakonan dari filem.


Dikuasakan oleh Blogger.