Header Ads

Banyak kelebihan untuk wanita berpunggung besar, antaranya wanita punggung besar dapat melahirkan anak yang pintar.


Related image

Saiz punggung yang besar bukan hanya membuat wanita kelihatan seksi tetapi juga boleh bermanfaat bagi keturunannya kelak.

Satu kajian yang dilakukan pada 16,000 wanita menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai saiz punggung besar lebih sihat daripada wanita yang mempunyai saiz punggung yang kecil. Wanita dengan punggung yang besar juga diketahui berisiko rendah untuk terkena penyakit kolestrol, diabetes dan penyakit jantung.

Hal ini kerana wanita yang mempunyai punggung besar cenderung mempunyai tahap kolestrol yang rendah dan menghasilkan hormonmetabolisme gula yang tinggi, berbanding dengan wanita berpunggung kecil.

Namun tak hanya wanita sahaja yang mendapat manfaat dengan punggung yang besar, melainkan jugaketurunannya. Kajian inimenunjukkan bahawa wanita berpunggung besar cenderung melahirkan anak yang pintar. Hal ini kerana mereka memberikan pengambilan lemak omega-3 yang cukup pada anak, dan berkaitan dengan perkembangan otak mereka.

Hasil kajian ini diterbitkan dalam International Journal of Obesity University of Oxford pada tahun 2010. Namun telah banyak dibincangkan semula dalam berbagai laman kesihatan.
Dikuasakan oleh Blogger.