Header Ads

Bakteria membiak di mana mana terutamanya tandas awam, ini 7 cara penggunaan tandas awam dengan betul.Terdapat beberapa kaedah untuk menggunakan tandas awam yang majoriti kita tidak tahu. Sebagai contoh, tandas pertama lebih bersih daripada yang lain.

1. Gunakan tandas terbersih.


Apabila pergi ke tandas, cuba pilih tandas yang kelihatan paling bersih. Oleh itu, lihat dengan lebih dekat di tandas nombor satu - mungkin ini akan menjadi pilihan yang lebih baik.

2. Jangan letakkan barang-barang anda di lantai tandas.


Jangan letakkan apa-apa di lantai tandas awam. Mikroba dan kotoran dari kasut akan dipindahkan dan akhirnya akan berada di tangan anda.

3. Mempunyai pelindung kerusi anda sendiri.


Tidak perlu untuk menutup kerusi tandas dengan kertas tandas. Terutamanya jika anda mempunyai pelindung kerusi anda sendiri. Mereka boleh didapati di banyak kedai, contohnya di sini. Selepas digunakan, buang mereka dengan segera.

4. Basuh tangan anda di dalam air panas.


Basuh tangan anda dengan air panas kerana ia berkesan melawan mikroba. Sekiranya boleh, gunakan sabun. Biarkan tangan anda di bawah air selama sekurang-kurangnya 20 saat.

5. Keringkan tangan anda dengan tuala kertas.


Keringkan tangan anda menggunakan tuala kertas adalah lebih selamat.

6. Jangan sentuh pemegang pintu tanpa tuala kertas atau kertas tandas.


Pemegang pintu juga merupakan tempat pembiakan bagi mikrob. Berapa kerap anda fikir mereka bersentuh dalam sehari? Betul. Itulah sebabnya, sebelum meninggalkan tandas, balut pemegang pintu dengan kertas, dan selepas keluar segera buang kertas di dalam tong sampah.

7. Gunakan sanitizer.


Sentiasa bawa sanitizer untuk tangan anda dengan anda. Ia berguna selepas pergi ke tandas, sebelum makan, dan selepas perjalanan di pengangkutan awam. Sanitizer boleh dibeli bukan sahaja di farmasi tetapi juga di pasar raya.
Dikuasakan oleh Blogger.