Header Ads

Tahukah anda teh sebenarnya mempunyai pelbagai jenis, ini 5 jenis teh yang dijumpaiSemua teh datang dari hanya satu tumbuhan yang dipanggil Camellia sinensis. Walau bagaimanapun, berdasarkan jenis daun teh yang dipilih dan tahap pengoksidaan atau pemprosesan, teh dikelaskan kepada lima jenis utama: Hitam, Hijau, Oolong, Putih dan Pu-erh.

1.  Teh Hitam


Teh hitam adalah jenis teh paling biasa yang menyumbang sehingga 85% daripada jumlah penggunaan teh di dunia barat. Teh hitam sepenuhnya teroksidakan dan mempunyai penampilan yang lebih gelap, rasa lebih kuat dan kandungan kafein yang lebih tinggi berbanding dengan teh lain

2.       Teh Hijau


Teh hijau adalah teh yang 'tidak dimodifikasi'. Daun dipanaskan tidak lama selepas dipilih untuk memusnahkan enzim yang menyebabkan pengoksidaan. Pemprosesan jenis ini mengekalkan tahap antioksidan yang tinggi, vitamin dan mineral yang merangkumi pelbagai manfaat kesihatan teh hijau.

3.       Teh Oolong


Oolong teh semi-teroksidasi, jadi daun itu direhatkan selama 2-4 jam, sebelum dipanaskan sehingga menghentikan pengoksidaan. Jumlah pengoksidaan mempengaruhi rasa dan penampilan teh. Pengoksidaan lebih lama menghasilkan oolong yang lebih gelap yang lebih mirip dengan rasa kepada teh hitam, sementara pengoksidaan yang lebih pendek menjadikannya lebih mirip dengan teh hijau.

4.       Teh Putih


Teh putih adalah yang paling tidak diproses daripada semua teh. Hanya tunas-tunas yang belum dibuka dan daun-daun muda yang dibungkus dalam bahan buangan perak digunakan, dan ia hanya dimakan dan dikeringkan. Teh putih menghasilkan infusi berwarna sangat ringan dengan rasa ringan. Kandungan kafeinnya lebih rendah daripada teh hijau dan dianggap mempunyai antioksidan yang sangat tinggi. Teh putih dimakan sebaik-baiknya tanpa apa-apa tambahan.

5.       Teh Pu-erh


Pu-erh teh adalah sejenis teh yang khas yang berasal dari wilayah Yunan China. Ia dibuat daripada teh yang diambil dari pokok teh liar dan bukannya semak yang ditanam. Teh Pu-erh boleh menjadi hitam atau hijau bergantung kepada tahap pengoksidaan yang dibenarkan.
Dikuasakan oleh Blogger.