Header Ads

Tahukah anda bahawa ada makanan mengandungi bahan terlarang, ini 5 bahan yang boleh menjejaskan kesihatanPernahkah anda terfikir mengenai barangan apa yang anda beli di kedai runcit? Kita sering mempercayai iklan pengilang, populariti produk, dan pakej yang cantik tanpa memikirkan tentang isi kandungan  yang disembunyikan di dalamnya.

1. Pewarna


Dalam tempoh 50 tahun yang lalu, jumlah pewarna kimia yang digunakan telah meningkat sebanyak 500%, membawa banyak mudarat kepada kesihatan kita. Pewarna  ini menyebabkan hiperaktif, dan mereka juga boleh menyebabkan alergi dan meningkatkan risiko untuk mendapat kanser. Oleh itu, sesetengah pewarna tiruan dalam produk yang dieksport ke Eropah akan dikeluarkan dari produk atau digantikan dengan bahan semulajadi.

2. GMO


Lebih separuh daripada negara-negara di Eropah mengharamkan produk GMO pada tahun 2015 atas sebab-sebab termasuk alergi, dan penurunan nilai pemakanan produk. Adalah penting untuk mengetahui bahawa bukan sahaja buah-buahan dan sayur-sayuran dapat diubah suai secara genetik tetapi juga produk dari haiwan.

3. Roti dan tambahan baking powder


Pernahkah anda mendengar tentang “potassium bromate”? Ia berfungsi sebagai serbuk penaik. Dengan bantuannya, roti tetap lembut dan cantik untuk waktu yang lama seolah-olah ia hanya diambil dari oven. Tetapi bahan ini boleh menyebabkan sakit kepala, ruam kulit, dan masalah pencernaan. Malangnya, ia terdapat dalam kebanyakan jenis roti komersil. Ia dilarang di Kanada, China, dan EU.

4. Makanan pengganti lemak


Olestra adalah pengganti lemak sintetik, dan jumlah kalori yang terkandungnya adalah sifar. Ia sering digunakan dalam cip kentang yang bebas lemak yang ditandakan dengan perkataan "Light." Ia dianggap bahawa bahan kimia ini menyebabkan banyak kesan negatif untuk tubuh, termasuk penyerapan vitamin penting yang tidak mencukupi. Makanan yang mengandungi olestra sepenuhnya diharamkan di Kanada dan Eropah.

5. Minuman sukan atau “ Sports drink”Minuman sukan tidak semestinya buruk atau diharamkan, dan mereka sebenarnya mengandungi vitamin, mineral, dan unsur-unsur lain yang sihat. Tetapi sesetengah pengeluar yang tidak bertanggungjawab menyekat bau busuk minuman ini dan meningkatkan warna dengan bantuan minyak nabati brominated, BVO (E-443). E-443 dilarang di Jepun dan Eropah kerana ketoksikannya, dan terdapat juga risiko mengembangkan kanser payudara dan prostat.
Dikuasakan oleh Blogger.