Header Ads

Setiap rekod pasti ada permulaan diawalnya, ini 5 barang dan sesuatu perkara ketika mula terciptaDalam sejarah dunia, semuanya berlaku buat kali pertama. Kami bukan hanya bercakap mengenai penciptaan komputer tetapi tentang selfie pertama, Rockefeller Center Christmas tree pertama, dan hak pertama memandu sebuah motosikal untuk seorang wanita.

1. Tesla Pertama, 2008The Tesla Roadster, juga dinamakan Dark Star, adalah kenderaan bateri elektrik pertama yang dihasilkan oleh Tesla Motors. Pengeluaran berhenti pada tahun 2012, tetapi mereka telah berjanji untuk memulakan semula model pada tahun 2020.

2    2. Jantung pertama buatan manusia, 2015


AbioCor membuat jantung yang pertama buatan manusia sepenuhnya. Ia berfungsi pada sumber tenaga dan boleh dicas semula, dan AbioCor telah mengujinya pada 15 pesakit, tetapi syarikat itu berhenti membuat produk tersebut.

3. Telefon bimbit pertama, 1973Peranti ini beratnya lebih daripada 1 kg, dan mengambil masa 10 jam untuk mengecas. Pada hari Martin Cooper mencipta telefon bimbit pertama di dunia, dia menelefon syarikat pesaing dan memberitahu mereka bahawa dia bercakap di telefon bimbitnya.

4. Selfie pertama sejarah, 1839Robert Cornelius menambah baik teknologi Louis Daguerre dan, akibatnya, mendapat gambar ini. Ia bukan sahaja selfie pertama tetapi juga potret manusia yang pertama dalam sejarah!

5. Sally Halterman, 1937Ini adalah wanita pertama di Washington yang diberikan lesen memandu sebuah motosikal. Dia diberitahu bahawa dia sangat muda dan susah untuk lulus ujian memandu. Tetapi Sally melepasi peperiksaan beberapa kali, berjuang untuk haknya, dan akhirnya mendapat lesennya!
Dikuasakan oleh Blogger.