Header Ads

Rambut adalah sesuatu yang sukar dijaga, ini 5 tabiat yang berguna tetapi boleh menjejaskan rambutCara kita dilihat dalam usia tertentu sangat bergantung kepada genetik. Tetapi ini bukan satu-satunya faktor tetapi kesilapan kita yang boleh menjejaskan proses penuaan dengan ketara.

1. Rambut ‘ponytail’


Apabila anda mengikat rambut anda dengan ketat pada akarnya, ia boleh menyebabkan perubahan rambut dan kebotakan pada masa akan datang. Untuk menyelamatkan rambut anda, lebih baik menggantikan ‘ponytail’ dengan gaya yang lebih longgar.

2. Minum susu secara berlebihanSusu mengandungi androgen yang mencetuskan fungsi kelenjar minyak yang lebih aktif. Akibatnya, ia menghasilkan lebih banyak sebum, yang menyumbat liang-liang dan menjadikan kulit kelihatan berminyak dan letih.

3. Menggunakan pelindung matahari hanya pada mukaRamai wanita memakai pelindung matahari sepanjang tahun, tetapi mereka terlupa mengenai tangan mereka. Sementara itu, tangan adalah yang paling sensitif terhadap penuaan dan kehilangan lemak, yang membuatkan urat kelihatan lebih jelas.

4. Menyikat rambut basahIni menjadikan hujung rambut akan bercabang, dan ia adalah kesilapan biasa dalam penjagaan rambut.

5. Mengering rambut dengan suhu panasPerkara ini akan menyebabkan rambut menjadi kering dan cepat rosak. Jauhkan sedikit pengering rambut dari rambut apabila ingin mengeringkannya.


Dikuasakan oleh Blogger.