Header Ads

Perkahwinan Kerabat Diraja moden sering mendapat liputan media, ini 10 perkahwinan kerabat di negara berbezaPerbualan mengenai perkahwinan diraja adalah upacara cantik dan indah yang menarik perhatian semua orang.

1. Brunei: Puteri Hafizah Sururul dan Muhammad Ruzaini


Puteri Hafizah adalah anak perempuan Sultan Brunei. Hassanal Bolkiah, ayahnya, adalah salah satu daripada orang terkaya di dunia. Tidak hairanlah perkahwinan itu benar-benar mewah! Upacara itu diadakan di bilik takhta istana dengan 1,700 bilik, dan perayaan berlangsung selama beberapa hari

2. Great Britain: Prince William dan Catherine Middleton


Pernikahan William dan Catherine upacaranya disiarkan secara langsung di saluran YouTube diraja, dan 72 juta orang menontonnya. Terdapat lebih daripada 1,900 tetamu, dan Permaisuri meminjamkan Kate tiara nya.

3. Maghribi: Moulay Rachid dan Oum Keltoum Boufares


Perkahwinan Moulay Rachid dan Oum Keltoum Boufares diadakan mengikut tradisi Maghribi dan berlangsung selama 2 hari. Pengantin baru dan saudara-mara mereka semasa ritual melukis dengan inai ada kepercayaan bahawa upacara ini membawa kebahagiaan dan kemakmuran.

4. Luksemburg: majlis perkahwinan Putera Guillaume, Duke Grand Duke of Luxembourg, dan Countess Stephanie de Lannoy


Walaupun kedua pasangan itu bangsawan, mereka memutuskan untuk tidak mengikut tradisi upacara sivil diadakan di Dewan Bandaraya Luxembourg. Semua upacara sebelumnya telah berada di Grand Ducal Palace. Tetapi pasangan itu tidak menolak untuk mengadakan upacara keagamaan tradisional, dan diadakan pada hari berikutnya

5. Jordan: Prince Ali bin Hussein dan Rym Brahimi


Upacara perkawinan berlangsung di rumah pengantin lelaki (Raja Abdullah II). Kekasih putera adalah bekas wartawan CNN dan anak perempuan wakil PBB.


6. Bhutan: Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, Raja Bhutan, dan Jetsun Pema


Upacara perkawinan diadakan di benteng dan biara Buddha Punakha Dzong (artinya "istana kebahagiaan besar") sesuai dengan tradisi Buddha. Seluruh negara menyambut perkahwinan itu setiap bandar menganjurkan festival yang berlangsung selama 3 hari untuk menghormati pengantin baru

7. Jerman: Ernst August, Prince of Hanover, dan Ekaterina Malysheva


Seorang keturunan raja-raja British dan seorang pereka asal Rusia telah mengadakan majlis perkahwinan mereka di Gereja Lutheran Hanoverian utama. Upacara itu seperti kisah dongeng pasangan yang baru berkahwin naik ke sebuah istana dalam sebuah kereta untuk mengambil bahagian dalam penerimaan rasmi. Malangnya, bapa pengantin lelaki tidak menghadiri perayaan itu kerana dia menentang perkahwinan ini.

8. Sweden: Mahkota Putri Victoria dan Daniel Westling


Pernikahan Victoria dan pelatih pribadinya sangat luar biasa sehingga ia dipanggil perkawinan diraja terbesar sejak perkawinan Putera Charles dan Diana Spencer. Ramai orang Sweden tidak puas hati kerana sejumlah besar wang yang dibelanjakan. Tetapi sekurang-kurangnya pengantin wanita memakai vail yang dipakai para puteri Swedia selama 150 tahun.

9. Austria: Archduke Christoph dan Adelaide Drape-Frisch


Perkahwinan itu berlaku di Perancis, negara asal anak perempuan diplomat Adelaide. Upacara peribadinya agak mudah terdapat hanya seramai 40 tetamu, tetapi perkahwinan itu kelihatan seperti majlis diraja yang sebenar.

10. Belgium: Putera Amedeo dari Belgium dan Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein


Anak saudara dari Raja Belgium dan seorang bangsawan Itali mengadakan perkahwinan mereka di Rom. Pasangan itu menerima berkat dari Paus, dan banyak lagi keluarga diraja tiba untuk menikmati upacara tersebut.

Dikuasakan oleh Blogger.