Header Ads

Penjagaan badan perlu dititik beratkan , ini 5 perkara yang tidak patut dilakukan ketika perut kosong"Anda adalah apa yang anda makan" adalah pepatah yang diketahui oleh semua orang. Tetapi apa yang kita lakukan sebelum makan juga memberi impak yang besar kepada kesihatan kita.

1. Minum kopi


kopi tanpa kafein merangsang penghasilan asid yang mungkin menyebabkan masalah pedih ulu hati dan masalah pencernaan lain jika minum semasa perut kosong.

2. Mengunyah gula-gula getah


Asid pencernaan yang dihasilkan semasa anda mengunyah gusi memusnahkan lapisan perut kosong; Keterlaluan dengan gusi boleh mengakibatkan gastrik. Ia juga terbukti secara saintifik bahawa orang yang mengunyah gula-gula lebih suka makanan ringan (kentang goreng, gula-gula) daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Minum jus sitrus


Serat asid yang terkandung dalam buah sitrus merangsang  perut kosong anda, yang amat berbahaya bagi mereka yang mengalami gastritik.

4. Bersenam


Boleh menjadikan badan cepat letih kerana kekurangan tenaga.

5. Ubat anti-radang


Aspirin, paracetamol, dan ubat-ubatan anti-radang nonsteroid lain (NSAIDs) tidak boleh diambil pada perut kosong. Bukan sahaja mengurangkan keberkesanannya tetapi ia menyebabkan masalah kesihatan yang serius (seperti pendarahan gastrik).


Dikuasakan oleh Blogger.