Header Ads

Pelbagai perkara yang menarik tidak diketahui,10 perkara menarik yang jarang kita cari di GoogleKanak-kanak sentiasa bertanya, membuat ibu bapa mereka melayari internet untuk jawapannya. Walau bagaimanapun, orang dewasa juga suka mempelajari perkara-perkara baru, walaupun kita jarang membuang masa menjawab pertanyaan "bagaimana" dan "mengapa".

1. Mengapa kita menutup mata ketika makan lemon?Kita mungkin mendapat refleks dari rasa masam lemon menyebabkan otot pada mata dengan sendirinya tertutup . Matanya ditutup untuk menghalang jus lemon daripada masuk ke dalamnya, yang mungkin merosakkan membran mukus.

2. Mengapakah habuk putih melawan latar belakang hitam dan hitam melawan putih?


Sebenarnya, habuk biasa adalah kelabu. Walau bagaimanapun, saiz kecil zarahnya menghalang kita daripada melihat warna sebenarnya. Hanya melihat jika specks lebih ringan atau lebih gelap daripada latar belakang.

3. Mengapa jari manis digunakan untuk ujian darah?


Pertama, jari manis dengan pergelangan tangan. Sekiranya anda mendapat jangkitan, ia boleh diagihkan melalui lengan. Akibatnya, mereka menasihatkan mengambil darah dari semua jari kecuali jari-jari jempol dan janggut. Kedua, jari cincin adalah paling kurang menyakitkan.

Ia "berfungsi" kurang dari jari-jari lain dan mempunyai kulit yang lebih kurus. Jika anda tidak menggunakan jari ini dengan kerap, luka ringan akan sembuh dengan cepat

4. Kenapa kita mempunyai benjolan


Ia ternyata menjadi fenomena purba yang diperoleh dari haiwan. Bengkak angsa berasal dari penyempitan folikel rambut. Di dunia binatang, ini membantu mereka memanaskan badan lebih cepat.

Sekiranya ada ancaman, keadaan rambut seperti ini membantu haiwan kelihatan lebih besar dan lebih besar di hadapan musuh. Kami juga mendapat benjolan angsa dalam cuaca sejuk atau dalam keadaan emosi. Ini adalah hasil daripada pelepasan hormon adrenalin .

5. Mengapa burung terbang dalam formasi V?


Pertama sekali, dengan cara itu ia boleh menjimatkan tenaganya daripada cepat penat. Burung yang terbang di barisan hadapan membuat pusaran udara khas dengan sayap mereka.Burung yang terbang di barisan belakang pula "menangkap" pusaran angin tersebut dan ianya boleh memelihara tenaga mereka. Kedua, pembentukan seperti itu membantu burung terbang dengan lebih jauh dan yang berada di depan ialah pemimpin yang selalu terbang terlebih dahulu.

6. Mengapa kita tidak mengenali suara kita pada rakaman?


Anda hanya mendengar bunyi yang dilakukan oleh udara. Rekod itu juga mengandungi hanya bunyi sedemikian. Pada masa yang sama, cara kita mendengar suara kita adalah gabungan bunyi biasa dan bunyi frekuensi rendah yang dilakukan oleh tulang tengkorak kita

7. Kenapa kita mendapat sakit kepala ketika minum air sejuk atau makan makanan sejuk?


Anda mungkin perasan bahawa apabila memakan ais krim kadang-kadang anda mendapat sakit kepala yang tajam. Atau mungkin ia berlaku apabila anda bernafas di udara semasa berjoging di taman dalam cuaca sejuk. Ia dihubungkan dengan penyempitan sebagai tindak balas terhadap suhu rendah.

8. Di manakah sisa tandas pergi ke pesawat?


Apabila anda menekan butang siram di dalam pesawat, injap terbuka dan menghisap isi mangkuk. Kandungannya dibawa ke dalam tangki pegangan dalam beberapa saat sehingga ia mencapai batasnya. Satu tangki penyimpanan boleh memegang kira-kira 20 gelen sisa. Selepas tanah pesawat, trak perkhidmatan membuang semua sisa dari tangki.

9. Kenapa masa berlalu lebih perlahan untuk kanak-kanak?


Ia mungkin kerana kanak-kanak perlu mengingati lebih banyak peristiwa. Kanak-kanak hanya mula berkenalan dengan dunia sekitar, dan memori mereka perlu mengumpul lebih banyak data. Jadi setahun "mengandungi" lebih banyak peristiwa daripada orang dewasa.

Ia juga mungkin bahawa, apabila menilai beberapa situasi, kita cuba menyesuaikannya dengan masa yang telah kita alami. Satu minggu untuk seorang kanak-kanak adalah sebahagian besar daripada kehidupan mereka berbanding dewasa

10. Kenapa kita mempunyai penyakit bergerak?


Ini berlaku kerana otak anda mendapat maklumat yang bercanggah dari pelbagai bahagian tubuh anda. Sebagai contoh, jika anda berada di dalam kapal, telinga dalaman anda merasakan pergerakan ombak, tetapi mata anda tidak melihatnya. Otak cuba membuat kedua-dua perasaan yang berasingan ini bersetuju dan mendapat "keliru."

Dikuasakan oleh Blogger.