Header Ads

Keindahan alam semula jadi yang menakjubkan, ini 17 perkara terbesar di dunia mengikut kategori tersendiriTerdapat zaman apabila dunia diperintah oleh makhluk yang lebih besar daripada kita ,mereka adalah gergasi prasejarah yang sebenar. Tetapi walaupun hari ini alam semula jadi boleh mengejutkan kita dengan ciptaan yang besar. Dan merasakan diri ini terlalu kerdil.

1. Sequoia trees


Pokok Sequoia adalah makhluk hidup terbesar di planet ini (mengikut jumlah). Mereka boleh membesar sehingga 275 kaki dan diameter 26 kaki

2. Nangka


Buah nangka merupakan buah pokok yang terbesar di dunia. Ia boleh mencapai 90 cm panjang dan diameter 50cm

3. Gua Syurga


Salah satu gua di Taman Negara Phong Nha-K? Bàng di Vietnam dinamakan gua terbesar dan paling indah di dunia. Dewan terbesar adalah lebih dari 5 kilometer, tinggi 200 meter, dan lebar 150 meter.

4. Rafflesia


Rafflesia adalah bunga terbesar di Bumi. Ia boleh mencapai diameter lebih daripada 100 sentimeter. Bunga ini juga dikenali kerana bau busuk dagingnya.

5. Kulat Humongous


Armillaria ostoyae (yang dinamakan Colourful Humungous) adalah salah satu organisma hidup terbesar di Bumi. Ia meliputi 8.4 kilometer persegi di Hutan Nasional Malheur di Oregon dan kebanyakannya tersembunyi di bawah tanah.

6. Argentavis


Argentavis hidup 5-8 juta tahun yang lalu. Ia adalah salah satu burung terbesar dalam sejarah bumi. Penyebaran sayapnya boleh mencapai hampir 7 meter, dan ia makan tikus.

7. Gergasi utara


Adakah anda melihat cakar bersaiz besar ini? Bayangkan berjalan melalui hutan dan menyeberang jalan sesuatu dengan cakar ini! Beruang gergasi ini mendiami wilayah Alaska dan semenanjung Kamchatka dan dilaporkan berada di sekitar 14 hingga 15 kaki ke bahu.

8. Amphicoelia


Amphicoelia adalah haiwan terbesar yang pernah hidup di Bumi. Dinosaur herbivore ini hidup 145-161 juta tahun yang lalu. Mereka boleh mencapai 58 meter panjang, dan satu vertebra haiwan ini ialah 2.5 meter.

9. Titanoboa


Titanoboa adalah saudara terdekat dari boa tetapi lebih besar. Titanoboa hidup 58-61 juta tahun yang lalu dan boleh mencapai 13 meter panjang. Python reticulated yang hidup di planet kita pada masa kini hanya boleh membesar sehingga 7.5 meter.

10. Rusa raksasa


Burung elang Ireland, atau rusa gergasi, muncul sekitar 2 juta tahun yang lalu. Apabila hutan mula menyebar ke ruang terbuka, rusa raksasa mati kerana tanduk besarnya (lebih dari 5 meter lebar) menjadikannya mustahil untuk bergerak melalui cawangan padat.

11. Merostomes


Merostom adalah arthropod terbesar yang diketahui. Mereka boleh membesar sehingga 2.5 meter, dan mereka hidup 248-510 juta tahun yang lalu.

12. Beruang raksasa berambut pendek


Apabila beruang raksasa berambut pendek berdiri di kaki belakangnya, ia boleh mencapai ketinggian 4.5 meter. Dengan rahangnya yang lebih kuat, ia adalah salah satu mamalia karnivor yang paling besar yang hidup di Bumi semasa Zaman Ais. Beruang ini mati 14,000 tahun yang lalu.

13. Gigantopithecus


Gigantopithecus adalah kera terbesar sepanjang masa, dan ia hidup sekitar 1 juta tahun yang lalu. Adalah sukar untuk membuat kesimpulan tertentu berdasarkan tinggalan yang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, saintis percaya bahawa gigantopithecus adalah sehingga 4 meter tinggi, 550 kilogram, dan makan kebanyakannya buluh.

14. Quetzalcoatl


Quetzalcoatl hidup 66-68 juta tahun yang lalu. Ia adalah pterosaur terbesar dan haiwan terbang terbesar dalam sejarah planet ini. Penyebaran sayapnya adalah 12-15 meter, dan ia diberi makan pada bangkai dan vertebrata kecil.

15. Ikan paus biru


Paus biru adalah haiwan terbesar yang hidup di Bumi hari ini, dan ia juga merupakan haiwan terbesar dalam sejarah Bumi. Ia mencapai 33 meter panjang dan berat 150 tan. Menjelang tahun 1960-an, ikan paus biru hampir semua dibunuh, dengan hanya 5,000 ekor haiwan. Hari ini tidak ada lebih daripada 10,000 ikan paus biru, dan ia adalah kegembiraan untuk melihat salah seekor daripada mereka dalam alam semula jadi.

16. Sarcosuchus


Hidup dahulu, nenek moyang buaya modern - sarcosuchus - kira-kira 12 meter panjangnya. Dia memakan pada dinosaur kecil, dan gigitannya adalah kira-kira 33,000-44,000 pound, menjadikannya mampu menggigit mangsanya dengan separuh.


17. The Great Barrier Reef


The Great Barrier Reef adalah struktur tunggal terbesar di dunia yang dibuat oleh organisma hidup. Terletak di Laut Koral, ia membentang lebih dari 2,300 kilometer ke kawasan seluas 344,400 kilometer persegi.


Dikuasakan oleh Blogger.