Header Ads

Eyebag seringkali menghantui diri kita kerana beberapa sebab, ini 5 tips untuk menghilangkan eyebag andaMesti ada diantara kita yang mempunyai masalah "mata panda" atau lebih dikenali sebagai eyebag kan? Hari ini saya nak kongsikan tips hilangkan eyebag. Semoga bermanfaat untuk semua .


1. Kentang 

Berfungsi untuk menengkan kulit wajah . Kentang juga mempunyai enzim iaitu membantu untuk mencerahkan kulit wajah .

Cara menggunakannya ialah cuci bersih kentang , kemudian hiris kentang menjadi beberapa keping . Lekapkan kepada mata selama 10- 20 minit . lakukan sebelum dan selepas tidur .

2. Kuning telur dan lemon 


Sediakan sebiji telur , sesudu madu dan sedikit perahan lemon kemudian bancuhkan bahan tersebut sehingga sebati . Sapukan pada bahagian mata terutamanya bahagian bawah mata yang terdapat eyebag yang teruk .

Lakukan sebelum tidur ,dan cuci bancuhan tersebut pada keesokkan harinya .

3. Almond oil 


Mampu untuk mengurangkan kesan eyebag pada mata kerana ianya mempunyai vitamin E yang tinggi . iaitu bagus untuk bahagian mata . Cara menggunakannya sapukan pada bahagian sekeliling mata yang akan menjadi pelembap pada mata sebelum tidur.

Ia juga membantu untuk meratakan tona kulit pada bawah mata menjadi lebih sihat dan tidak lagi kelihatan kusam.

4. Timun 


Hiris timun menjadi kepingan bulat kemudian letakkan pada mata selama 15 min . Anda bole lakukannya setiap hari untuk mendapatkan kesan yang cepat . Hirisan selebihnya boleh disimpan dalam peti ais dan boleh digunakan sebagai topeng untuk mata .

5. Uncang teh


Basuh uncang the yang telah digunakan kemudian letakkan uncang tersebut ke dalam peti ais . Biarkan selama 10-15 minit .

Kemudian uncang teh sejuk  tersebut boleh digunakan untuk diletakkan pada mata.Biarkan selama 10-15 minit , lakukan ektiviti ini sebelum dan selepas bagun dari tidur .

Dikuasakan oleh Blogger.