Header Ads

Banyak lagi perkara yang tidak diketahui di dunia ini,5 penemuan yang tidak diketahui asalnyaSejarah dunia penuh dengan misteri yang mengejutkan. Tiada seorang pun daripada kita akan hidup cukup lama untuk melihat mereka semua. Tetapi ia adalah menarik untuk melihat beberapa perkara yang benar-benar aneh yang terletak di bawah permukaan bumi.

1. Burung Moa


Burung-burung Moa adalah burung-burung yang tidak boleh  terbang yang dijumpai di New Zealand, yang telah pupus sekitar tahun 1500. Mereka telah terbunuh, menurut satu teori, oleh orang Māori. Semasa ekspedisi pada abad ke-20, para saintis menjumpai kuku  yang sangat besar dari salah satu burung yang telah terancam.

2. Kompleks Candi Saksaywaman, Peru


Batu permata yang sempurna di kompleks kuil purba ini, yang telah siap tanpa menggunakan setitik mortar, benar-benar menakjubkan. Selain itu, setiap blok mempunyai permukaan yang licin dan sudut bulat. Bagaimana ia dibina? Tiada siapa yang tahu.

3. Pintu Matahari, Bolivia


Gate of the Sun boleh didapati di Tiwanaku - sebuah kota kuno dan misteri di Bolivia. Sesetengah ahli arkeologi percaya bahawa ia adalah pusat empayar besar semasa milenium pertama AD. Tidak ada yang tahu apa yang dimaksudkan oleh ukiran di Pintu. Mungkin, mereka mempunyai beberapa maksud astrologi atau astronomi.

4. Gua Longyou, China


Kerja keras seperti didalam gua ini memerlukan penglibatan beribu-ribu orang. Namun tidak seorang pun tahu kaedah yang digunakan untuk membinanya.

5. Obelisk yang tidak siap, MesirObelisk ini pada mulanya mula diukir terus dari permukaan batu, tetapi ia kelihatan retak. Ia ditinggalkan dalam keadaan belum selesai.
Dikuasakan oleh Blogger.