Header Ads

Banyak boleh kita peroleh di dunia ini,10 gambar menarik yang menceritakan tentang dunia kitaDunia kita penuh dengan keajaiban. Setiap hari membentangkan kami dengan fakta dan maklumat yang tidak pernah di dengari sebelumnya. Kami mengumpul beberapa gambar menggambarkan fakta yang mengejutkan.Untuk mengetahui maklumat baru tentang alam, budaya, dan kemanusiaan.

1. Lobak ungu tulen yang pertama


Berasal dari Afghanistan atau Turki dan tidak berwarna oren tetapi ungu dan kadangkala kuning. Lobak oren yang kami tahu hari ini dibiakkan di Belanda pada abad ke-17 untuk menunjukkan sokongan untuk dinasti Orange-Nassau.

2. Keluarga berkulit biru dari Kentucky


Selama bertahun-tahun, keluarga orang kulit hitam tinggal di Kentucky. Mereka mempunyai keadaan metabolik yang jarang berlaku yang dipanggil methemoglobinemia. Oleh kerana pembiakan dalam komuniti yang terpencil, beberapa generasi lelaki dan perempuan mempunyai kulit berwarna biru. Apabila orang muda mula meninggalkan Kentucky, penyakit itu mati.

3. Keluarga terbesar di dunia


Ketua keluarga terbesar di dunia, Ziona, juga ketua sekte agama bernama "Chana." Ia mempunyai 39 isteri, 94 anak, dan 33 cucu. Seluruh keluarga (181 ahli) tinggal di rumah 100-bilik 4-cerita di India.

4. Tengkorak kanak-kanak sebelum kehilangan gigi bayi


Gigi kekal terletak di atas dan di bawah "gigi susu" sebelum pengelupasan. Dalam aliran kejadian biasa, apabila gigi kekal akhirnya meletus, ia menenangkan akar gigi bayi, menyebabkan ia menjadi longgar dan gugur.

5. Cerobong salji di Gunung Erebus


Gunung Erebus adalah gunung berapi paling aktif di Antartika dan gunung berapi aktif di selatan di Bumi. Melepaskan gas gunung berapi diukir gua-gua ais dan membentuk cerobong ais 60-kaki yang besar, atau "fumarol," dengan gas gunung berapi mematikan dari tip mereka.

6. Upacara Knighthood penguin Sir Nils Olav


Nils Olav, seorang penguin yang menetap di Zoo Edinburgh, dinaikkan pangkat kepada Kolonel Ketua Pemantau Raja Norway pada tahun 2005 dan berkelahi pada tahun 2008. Penguin ini mengikuti penguin lain bernama Nils Olav, yang diadopsi oleh Pengawal Raja Norway pada tahun 1972 sebagai pengawal maskot.

7. Perpustakaan awam ini dibahagikan antara 2 negara.


Perpustakaan Bebas Haskell dan Opera House adalah unik kerana ia terletak di AS dan Kanada pada masa yang sama. Kebanyakan penonton opera duduk di Amerika Syarikat sementara pentasnya, sebenarnya, terletak di Kanada. Batas antarabangsa yang berjalan melalui Perpustakaan dan Opera House ditandai dengan garis hitam di atas lantai.

8. Prairie anjing menyapa dengan ciuman.


Dalam salam, anjing padang rumput menyentuh gigi mereka untuk menentukan sama ada haiwan lain berada dalam kumpulan sosial mereka. Menariknya, anjing dewasa di zoo kelihatan lebih menyayangi dan mencium lebih banyak ketika lebih ramai orang menonton.

9. Zirafah  ini membersihkan hidungnya dengan lidahnya.


Lidah zirafah adalah kira-kira 50 cm (20 ") panjang, dan dengan mudah mencapai hidung dan telinga zirafah. Haiwan ini mempunyai kawalan otot di atasnya untuk memahami dan menarik daun ke dalam mulutnya. Untuk menjadikan perkara lebih menarik, lidah berwarna hitam dan hitam untuk melindunginya dari selaran matahari.

10. Kasut tumit tinggi untuk tentera Parsi


Kasut tumit tinggi berasal dari Persia, dan para tentera memakai mereka dengan mudah berdiri di atas pancing sambil menunggang kuda. Kasut gaya Persia telah diterima pakai oleh bangsawan di Eropah Barat untuk memberi mereka rupa maskulin.

Dikuasakan oleh Blogger.