Header Ads

Tidak semua watak direka untuk pelakon tersebut, 5 watak yang sebenarnya diilhamkan untuk orang lain

5. John McClane


Dikatakan bahawa Arnold Schwarzenegger adalah calon yang pertama menerima tawaran untuk memainkan watak anggota polis McClane, dan filem ini sepatutnya menjadi sekuel kepada komando filem aksi 1985.

Tetapi Iron Arnie menolak tawaran ini atas sebab-sebab etika: watak-watak negatif utama adalah pengganas dengan aksen Jerman, dan Arnie mempunyai aksen ini juga. Sylvester Stallone, Harrison Ford, dan Don Johnson adalah calon lain.

Tetapi Bruce Willis, seorang pelakon yang hanya diketahui pada masa itu untuk peranan komedinya, mendapat bahagian itu.

4. Tony Stark (Iron Man)


Kita tidak dapat membayangkan mana-mana pelakon lain yang bermain Tony Stark - Robert Downey Jr berjaya menjadikannya legenda. Tetapi cerita filem bermula pada 1990-an ketika Universal Studios membeli hak cipta untuk membuat filem.

Kemudian, pada tahun 1997, Nicolas Cage berminat dengan peranan ini, dan walaupun Tom Cruise menyatakan kesediaan untuk bermain Tony dan juga menghasilkan filem itu. Tetapi ia tidak berjaya. Plot itu telah diubah beberapa kali sebelum penggambaran bermula pada tahun 2006 apabila kedua-dua calon telah kehilangan minat.

3. Jack Dawson (Titanic)


Pengarah Titanic, James Cameron, menganggap Matthew McConaughey untuk filemnya. Tetapi pelakon itu tidak kagum dengan plot itu dan ditolak. Cameron memberi McConaughey peluang kedua, tetapi pelakon itu tidak menjawab panggilan itu.

Jadi calon kedua, Leonardo DiCaprio, membuat legenda daripada wira ini. Dengan cara ini, Christian Bale dan Macaulay Culkin juga cuba mendapatkan bahagian ini.

2. Christian Grey (fifty shades of gray)


Peranan dalam projek yang popular itu sepatutnya menjadi berita gembira. Tetapi watak Kristian Grey menjadi cabaran sebenar bagi banyak pelakon.
Robert Pattinson dan Ryan Gosling adalah calon utama. Pengarah menolak Pattinson kerana dia fikir Robert tidak akan diterima dengan baik sebagai Kristian selepas peranannya dalam Twilight. Gosling tidak berminat. Akibatnya, Jamie Dornan mendapat bahagian ini.
1. Jack Sparrow (Pirates of Carribean)

Bolehkah anda bayangkan seorang lagi pelakon yang dibintangi dalam filem ini? Tetapi adakah anda tahu bahawa peranan Jack Sparrow ditulis untuk Hugh Jackman? Para pengarah menarik diri kepadanya kerana dia tidak cukup terkenal di luar Australia.

Peranan ini ditawarkan kepada Jim Carrey dan Matthew McConaughey, yang mempunyai banyak persamaan dengan Burt Lancaster. Tetapi McConaughey menolak tawaran ini.

Dikuasakan oleh Blogger.